SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Podstawy controllingu - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Podstawy controllingu
Kod przedmiotu 04.3-WZ-ZarzP-PC
Wydział Wydział Ekonomii i Zarządzania
Kierunek Zarządzanie
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 4
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr hab. inż. Anna Saniuk, prof. UZ
  • dr Maciej Kozaryn
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 9 0,6 Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 30 2 18 1,2 Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Zapoznanie studenta z koncepcją i instrumentarium controllingu w przedsiębiorstwie, rozumianego przede wszystkim jako całościowe planowanie i sterowanie działalnością przedsiębiorstwa z punktu widzenia zapewnienia rentowności. Nabycie umiejętności rozwiązywania problemów decyzyjnych w przedsiębiorstwie z wykorzystaniem przykładowych metod controllingu.

Wymagania wstępne

Znajomość podstawowych pojęć z rachunkowości finansowej.

Zakres tematyczny

Wykład: Funkcje, rodzaje, cele i zadania controllingu. Controlling strategiczny a operacyjny. Koncepcja realizacji controllingu w przedsiębiorstwie. Rachunkowość jako baza controllingu. Zadania kontrolera finansowego. Controlling a kontrola. Instrumentarium controllingu. Zintegrowane planowanie działalności przedsiębiorstwa. Rentowność. Zrównoważona Karta Wyników. Systemy mierników i wskaźników. Kluczowe Wskaźniki Efektywności (KPI). Ewidencja danych rzeczywistych. Analiza odchyleń danych rzeczywistych i planowanych. Nowoczesne narzędzia controllingu. Raportowanie.

Ćwiczenia: Pojęcia i koncepcja realizacji controllingu w przedsiębiorstwie. Rachunkowość jako baza controllingu. Instrumentarium controllingu. Zintegrowane planowanie działalności przedsiębiorstwa. Analizowanie rentowności według produktów, kanałów dystrybucji, klientów. Zrównoważona Karta Wyników. Ewidencja danych rzeczywistych. Analiza odchyleń danych rzeczywistych i planowanych.

Metody kształcenia

Wykład: Wykład konwencjonalny, prezentacja multimedialna, dyskusja.

Ćwiczenia: Rozwiązywanie zadań z analizą przykładów. Metoda projektu koordynowana przez prowadzącego.

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Zaliczenie wykładu obejmuje koncepcję, funkcje, rodzaje, cele i zadania controllingu oraz cechy metod i narzędzi controllingu w przedsiębiorstwie z uwzględnieniem wspomagania komputerowego controllingu. Zaliczenie wykładu przeprowadzane jest w formie ustnej. 

Zaliczenie ćwiczeń uzależnione jest od oceny pracy zaliczeniowej (projektu) oddanej w postaci wydruku lub przesłanego pliku. Na ocenę mają wpływ: prezentowane treści pod względem merytorycznym (40%), ujęcie własnych propozycji działań korygujących wraz z ich analizą (25%), systematyczna praca nad projektem (10%), „obrona” projektu  (20%).

Na ocenę z przedmiotu składa się ocena z ćwiczeń (50%) i wykładu (50%). Warunkiem zaliczenia przedmiotu są pozytywne oceny z ćwiczeń i wykładu.

Literatura podstawowa

1. Wnuk-Pel T., Controlling operacyjny, Wydawnictwo Nieoczywiste. MDDP Akademia Biznesu, Warszawa 2017.

2. Saniuk A., The Logistics 4.0 Implementation Supported by the Balanced Scorecard Method, European Research Studies Journal, Vol. 25, iss. 1, 2022, 198--207, ISSN: 1108-2976.

3. Świderska G. K., Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa 2010

4. Chomuszko M., Controlling procesów: jak wdrożyć, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2015.

5. Möller K., Controlling proces model 2.0, Akademia Controllingu, Poznań 2019.

6. Nowak E., Nieplowicz M., Rachunkowość a controlling, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2013.

 

 

 

 

Literatura uzupełniająca

1. Parmenter D., Kluczowe wskaźniki efektywności (KPI). Tworzenie, wdrażanie i stosowanie, One Press Helion, Warszawa 2016.

2. Saniuk A., Jakábová M., Key performance indicators for supporting decision-making process in make-to-order manufacturing, Research Papers Faculty of Materials Science and Technology in Trnava, Vol. 20, 2016, 182--190, ISSN: 1336-1589, eISSN: 1338-0532.

3. Sierpińska M., Sierpińska-Sawicz A., Węgrzyn R., Controlling finansowy w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019.

4. Kulińska-Sadłocha E., Controlling w banku, PWN, Warszawa 2003.

5. Śliwczyński B., Controlling w zarządzaniu logistyką: controlling operacyjny, controlling procesów, controlling zasobów, Wyższa Szkoła Logistyki, Poznań 2007.

6. Kochalski C. (red.), Zielony controlling i finanse. Podstawy teoretyczne, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa 2016. 

 

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Joanna Zarębska, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 17-05-2023 18:58)