SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Przedmiot do wyboru - Podstawy żywienia - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Przedmiot do wyboru - Podstawy żywienia
Kod przedmiotu 12.6-WL-FIZJO-PDWPŻ
Wydział Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu
Kierunek Fizjoterapia
Profil praktyczny
Rodzaj studiów jednolite magisterskie
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2023/2024
Informacje o przedmiocie
Semestr 10
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania polski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 15 1 - - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia 15 1 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Celem przedmiotu jest przybliżenie studentom zasad prawidłowego odżywiania się opracowanych dla kobiet i mężczyzn w różnych grupach wiekowych, oraz nabycie umiejętności i nawyków w zakresie wyboru zdrowych składników pokarmowych do ułożenia prawidłowego jadłospisu.

Wymagania wstępne

Znajomość podstaw anatomii, biochemii i fizjologii człowieka z zakresu układu pokarmowego.

Zakres tematyczny

WYKŁADY

Pojęcia podstawowe: składniki odżywcze, ppm, cpm, kaloria, zapotrzebowanie energetyczne, kalorymetria

Wartość kaloryczna składników pokarmowych, równoważniki energetyczne, pomiar przemiany materii, tempo przemian metabolicznych

Obliczanie ppm i cpm

Makro i mikroskładniki pokarmowe, witaminy - ich rola w organizmie, dobowe zapotrzebowanie i konsekwencje niedoboru/nadmiaru

Metody oceny otyłości

Piramidy zdrowego żywienia, normy zapotrzebowania na składniki pokarmowe wg.Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny żywienia dla populacji Polski

ĆWICZENIA:

Praktyczne aspekty regulacji pobierania pokarmu

Zasady zdrowego odżywiania się w praktyce - układanie jadłospisów

Odżywianie się osób aktywnych fizycznie

Odchudzanie, suplementy diety wspomagające odchudzanie

Pomiar BMI oraz składu ciała (za pomocą metody bioimpedancji)

Metody kształcenia

Wykłady - metoda podająca, prezentacja multimedialna

Ćwiczenia są realizowane w formie dyskusji problemowej, układania jadłospisów w oparciu o aktualne wytyczne oraz z analizy składu ciała z wykorzystaniem metod bioimpedancji

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Warunkiem zaliczenia jest uczestnictwo we wszystkich wykładach oraz aktywny udział w realizacji zadań problemowych omawianych na zajęciach oraz ćwiczeń praktycznych, odpowiednie przygotowanie do zajęć, uzyskanie zaliczenia z kolokwium końcowego.

Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.

Nieobecności - Studentowi przysługuje limit jednej dozwolonej i usprawiedliwionej nieobecności na zajęciach. Nieobecności Student powinien skonsultować z prowadzącym zajęcia w czasie trwania ogólnouczelnianych konsultacji dla Studentów (informacja na temat terminów konsultacji znajduje się na stronie internetowej oraz na platformie Collegium Medicum) i nadrobić je w ciągu do 7 dni, nie później jednak niż do dnia kolokwium zaliczeniowego z ćwiczeń.

Pozostałe warunki określa Regulamin Studiów Uniwersytetu Zielonogórskiego https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow

Literatura podstawowa

  1. Jarosz M (red.). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Wyd. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny, Warszawa 2020 - format pdf (do pobrania link: https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf) 
  2. Jarosz M. (red.): Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

Literatura uzupełniająca

Czasopisma dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

Uwagi


Zmodyfikowane przez dr hab. n. med. Magdalena Gibas-Dorna, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 30-08-2023 12:55)