SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Competitiveness of Enterprises |
Kod przedmiotu | 04.0-WZ-P-CE-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Prawnych i Ekonomicznych |
Kierunek | WEiZ - oferta ERASMUS |
Profil | - |
Rodzaj studiów | Program Erasmus |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2023/2024 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | angielski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Ćwiczenia | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
The aim of the course is to provide students with knowledge of the core subject, and in particular: developing the ability and competencies of understanding basic aspects of competitiveness, transferring the knowledge about the competitive environment of a company, transferring the knowledge about the opportunities of getting competitive advantage of enterprise using material and non-material resources. Additionally goal is to develop the students' ability to use their knowledge in a practical way.
-
Theoretical aspects of companies competitiveness. The role of entrepreneurship in getting a competitive position. The meaning of innovativeness in getting the competitive advantage. The influence of non-material resources (human and social capital) on building companies competitiveness. The role of Polish government on companies competitiveness. Situation in different countries taking into consideration companies competitiveness. Competitive position of Poland due to international rankings. Meaning of economic crisis on Polish company’s competitive position.
Work from the source document, group work, problem-classical method, discussion, presentation.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Students are obliged to obtain a assessment from the evaluation classes. Assessment is subject to the preparation and presentation of the paper with a set theme using multimedia techniques, 20-30 minutes of presentation time. After speaking the paper is discussed and is assessed student activity led discussion.
In addition, students will write a test. To get a positive grade, students must answer 60% of questions correctly. Written test is conducted on the basis of open-ended questions at the end of the course.
1. Kowalczuk A., Competitiveness of enterprises: selected concepts and determinants: Analysis of the competitiveness of construction companies from Podlaskie Voivodship on the basis of Nagashima’s Radar Paperback, LAP LAMBERT Academic Publishing 2017.
2. Increasing the competitiveness of small and medium-sized enterprises through the use of environmentally sound technologies : assessing the potential for the development of second-generation biofuels in the ESCWA region, New York 2009.
3. Impact of industrial policies on the competitiveness of small and medium-sized enterprises, New York 2007.
4. Down S., Enterprise, Entrepreneurship and Small Business, SAGE Publications, Thousand Oaks, USA 2010.
1. Development, Competitiveness and Practice of Economic Policy, Ed. E. Frejtag-Mika, PWE Warszawa 2008.
2. Konkurencyjność przedsiębiorstw - nowe podejście, red. E. Skawińska, PWE 2002.
3. Skawińska E., Cyrson E., Zalewski R. I., Konkurencyjność przedsiębiorstw, Wyd. PP, Poznań 2011.
4. Kompendium wiedzy o konkurencyjności, red. M. Gorynia, E. Łaźniewska, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2009.
5. Competitiveness Management, Ed. E. Skawińska, Poznan University of Technology, Poznań 2010.
6. Porter M., Przewaga konkurencyjna, Wyd. Helion, Gliwice 2006.
7. Skawińska E., Zalewski R. I., Klastry biznesowe w rozwoju konkurencyjności i innowacji regionów, Świat -Europa - Polska, PWE, Warszawa 2009.
8. Nowe otwarcie na innowacje, red. R.I. Zalewski, PAN Poznań 2013
9. Misala J., Międzynarodowa konkurencyjność gospodarek narodowych, PWE, Warszawa 2011.
10. The Perspectives of Polish Economy Management In Globalization Environment, Ed. E. Skawińska, Poznan University of Technology, Poznań 2009.
11. Strony internetowe: IMD, OECD, UE, Eurostat, GUS Polska.
12. Hołub-Iwan J., Perenc J., Innowacje w rozwijaniu konkurencyjności firm. Znaczenie, wsparcie, przykłady zastosowań, C. H. Beck, Warszawa 2011.
13. Uwarunkowania sprawności innowacyjnej przedsiębiorstw, red. H. Mruk, R. Nestorowicz, Wyd. Uniwersytetu Ekonomicznego Poznań 2011.
14. SHEVCHENKO, Vasiliy V. 1; KOKUYTSEVA, Tatiana V. 2 & OVCHINNIKOVA, Oksana P., Competitiveness of the Enterprises of the Eurasian Economic Union:Assessment Methodology Competitividad de las empresas de la Unión Económica Euroasiática: Metodología de Evaluación, Revista Vol. 40 (37), 2019.
Lecturer: m.dzikuc@wez.uz.zgora.pl
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Maciej Dzikuć, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 01-06-2023 13:14)