SylabUZ

Generate PDF for this page

Technology of winemaking - course description

General information
Course name Technology of winemaking
Course ID WZS-EW-Tw-POD20
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Oenology (Winemaking)
Education profile practical
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Sylwia Bonin
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 15
(including as e-learning)
1
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Poznanie rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w winiarstwie.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki min. na poziomie szkoły średniej.

Scope

  • Podstawy prawne klasyfikacji wyrobów winiarskich i ich produkcji
  • Charakterystyka mikroorganizmów pozytywnych i negatywnych w procesie produkcji win
  • Surowce wykorzystywane w winiarstwie
  • Klasyfikacja win

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie na podstawie obecności.

 

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOTSp. z o.o. W-wa 1998.
  • Margalit Y., Technologia produkcji wina, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2014
  • Bonin S., Wzorek W.,2005, Wybrane zagadnienia z technologii winiarstwa, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • Vogel W.: Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006

-    Obowiązujące akty prawne Polski i UE, strony: www.sejm.gov.pl i https://eur-lex.europa.eu/homepage.html

Further reading

- Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009

- Ribéreau-Gayon P., Dubourdien D., Doneche B., Lonvaud A., Handbook of enology, Jhon Wiley&Sons, Ltd, 2006

-Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 15:20)