SylabUZ

Generate PDF for this page

Instrumental and sensory analysis of wine - course description

General information
Course name Instrumental and sensory analysis of wine
Course ID WZS-EW-aisw2-POD20
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Oenology (Winemaking)
Education profile practical
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory - - 15
(including as e-learning)
1
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Nabycie umiejętności praktycznego posługiwania się nowoczesnymi technikami laboratoryjnymi i aparaturą niezbędną do oznaczania jakościowego i ilościowego składników wina oraz jakości wina. Nabycie umiejętności przeprowadzania analizy sensorycznej win oraz oznaczania składników bioaktywnych.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu chemii, biologii i fizyki oraz wiedza z wykładów (semestr 1) oraz laboratoriów (semestr 2) z przedmiotu "Analiza instrumentalna i sensoryczna wina".

Scope

  • Nowoczesne techniki analizy instrumentalnej moszczu i win.
  • Oznaczanie składników bioaktywnych w winie.
  • Analiza sensoryczna win w praktyce.

Teaching methods

  • Metody poszukujące:

- zajęcia praktyczne

- laboratorium (eksperyment, studium przypadku)

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia jest  wykonanie analiz laboratoryjnych.

Recommended reading

  • Małecka M. (red.), Wybrane metody analizy żywności. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2003
  • Gawęcka J., Analiza sensoryczna. Wybrane metody i przykłady zastosowań, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, 2001
  • Gawęcki J., Baryłko-Pikielna N., Zmysły a jakość żywności i żywienia, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, 2007
  • Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I., Sensoryczne badania żywności, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków, 2009
  • Gawęcki J., Jędryka T., Analiza sensoryczna, Wydawnictwo AE, 1999

Further reading

  • Kitowski R., Klemn J., Wino. Jak zostać znawcą. Wydawnictwo RM, Warszawa 2011
  • Arkell J., Wino. Chcesz wiedzieć więcej. Wydawnictwo Olesiejuk, Poznań 2009
  • Casamayor P., Wino. Degustacja. Hachette, Warszawa 2009

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 23-04-2024 19:10)