SylabUZ

Generate PDF for this page

Designing a small winery - course description

General information
Course name Designing a small winery
Course ID WZS-EW-pmw-POD20
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Oenology (Winemaking)
Education profile practical
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Jarosław Kliks
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Project - - 10
(including as e-learning)
0,67
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Przekazanie słuchaczom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie technologicznej koncepcji organizacji procesu produkcyjnego w małej lokalnej winiarni.

Prerequisites

Wiedza w zakresie technologii winiarstwa.

Scope

  • główne założenia projektowe,
  • wybór technologii produkcji,
  • opracowanie schematu blokowego procesu,
  • wykonanie bilansu masowego procesu,
  • dobór podstawowych urządzeń technologicznych,
  • opracowanie schematu technologicznego linii produkcyjnej,
  • opracowanie koncepcji kontroli procesu produkcyjnego,
  • opracowanie planu przestrzennego rozmieszczenia procesu produkcyjnego – plan generalny winiarni.

Uwaga : każde z wymienionych zagadnień do zrealizowania w ramach ćwiczeń będzie poprzedzone teoretycznym wstępem objaśniającym sposób opracowania

Teaching methods

- metody podające i poszukujące:

  • problemowe : wybór technologii, dobór urządzeń, organizacja procesu produkcyjnego,
  • praktyczne : opracowanie schematów wykonanie bilansu masowego, wykonanie rysunku – planu generalnego winiarni.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • ustna obrona technologicznej koncepcji winiarni – wykonanej formie dokumentacji projektowej

Na ocenę końcową składają się :

50% - ocena projektu

50% - ocena ustnej obrony projektu

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E. : Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. SIGMA NOT, Warszawa 1998.
  • Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. 4. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
  • Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M.: Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego. Wyd. SGGW Warszawa 2011.
  • Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Mieczysława Dłużewskiego. Warszawa, WNT 1987.

Further reading

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 15:22)