SylabUZ

Generate PDF for this page

Marketing of wine products - course description

General information
Course name Marketing of wine products
Course ID WZS-EW-opw-POD20
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Oenology (Winemaking)
Education profile practical
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr Krzysztof Fedorowicz
  • mgr inż. Bartosz Kucuń
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Class - - 5
(including as e-learning)
0,33
(including as e-learning)
Credit with grade
Lecture - - 5
(including as e-learning)
0,33
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Poznanie charakterystyki rynku produktów winiarskich w Polsce i Europie. Znajomość aktualnych tendencji w produkcji wina na terenie Polski. Poznanie klasyfikacji i nomenklatury wyrobów winiarskich. Nabycie wiedzy o aktualnych regulacjach prawnych dotyczących wyrobu i obroty wyrobami winiarskimi na terenie Rzeczypospolitej Polskiej oraz ich praktyczne wykorzystanie w organizacji działalności gospodarczej. Ogólna znajomość światowych tendencji w produkcji i dystrybucji wyrobów winiarskich.

Prerequisites

Znajomość ogólna technologii produkcji win gronowych i owocowych.

Scope

  • Krótka charakterystyka win z różnych rejonów świata
  • Struktura przemysłu winiarskiego w Polsce – asortyment, winiarstwo gronowe i owocowe
  • Produkcja wina w małym gospodarstwie rolnym
  • Klasyfikacja, nomenklatura i charakterystyka wyrobów winiarskich obowiązująca w Polsce
  • Charakterystyka rynku winiarskiego na świecie
  • System apelacji
  • Regulacje prawne dotyczące zasad wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz ich obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej
  • Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu win w Polsce
  • Organizacja rynku wina w Polsce w świetle obowiązujących przepisów
  • Zasady i tryb rejestracji nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich w Polsce
  • Zasady znakowania wyrobów winiarskich
  • Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich: postępowanie w przedmiocie prawnej ochrony wyrobów winiarskich.
  • Praktyczne zastosowanie przepisów prawa do konkretnych działań gospodarczych w branży produkcji i dystrybucji wina
  • Wino jako produkt regionalny – historia, perspektywy, aspekty prawne
  • Analiza aktów prawnych

Teaching methods

  • Metody podające:

wykłady informacyjne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • zaliczenie ustne

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
  • Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
  • Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
  • Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
  • Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
  • Ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami oraz organizacji rynku win. Dz.U. 2011 nr 120 poz. 690
  • Opaliński Ł.: Konferencja na temat aktualnych zmian w zakresie obrotu produktami winiarskimi. Materiały Konferencyjne, Grodziec 2010
  • Internetowy System Aktów Prawnych. isap.sejm.gov.pl/ o wyrobie, rozlewie i obrocie wyrobami winiarskimi.
  • Bosak W.: Produkcja win gronowych w małym gospodarstwie. Polski Instytut Winorośli i Wina, Kraków 2008
  • Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
  • Czasopismo: Magazyn Wino, ogólnopolski dwumiesięcznik popularno-naukowy, wyd. IW Media sp. z.o.o, Warszawa
  • Prawo rolne, pod red. A. Stelmachowskiego, Warszawa 2009.
  • Korzycka – Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007.
  • Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.
  • Lipińska I. Prawne aspekty produkcji wina w Polsce, Roczniki Naukowe SERIA, tom IX, z. 2, s. 188 – 191.

Further reading

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 15:53)