SylabUZ

Generate PDF for this page

Polityka wyżywienia ludności - course description

General information
Course name Polityka wyżywienia ludności
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Pwl-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Class 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie z celami i narzędziami polityki żywieniowej ludności w ujęciu globalnym, europejskim i krajowym.

Prerequisites

Wiedza z zakresu żywienia człowieka, ekonomii.

Scope

Wykłady:

1. Podstawowe definicje związane z polityką żywieniową.

2. Stosowane metody i instrumenty realizacji polityki wyżywienia ludności.

3. Charakterystyka sektora rolno-spożywczego.

4. Demografia świata a możliwości produkcji żywności w odniesieniu do polityki klimatycznej.

5. Organizacje wspomagające i oceniające poziom bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.

6. Zwyczaje żywieniowe różnych grup społecznych.

7. Marnotrawstwo żywności i metody oraz sposoby jego ograniczenia.

8. Test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi - zaliczenie

Ćwiczenia:

1. Polityka żywnościowa a zalecenia żywieniowe i środowisko – ochrona środowiska a produkcja mięsa - prezentacja i analiza wybranego przypadku, dyskusja.

2. Sektor rolno-spożywczy analiza możliwych zmian – prezentacja i analiza wybranego przypadku, dyskusja.

3. Problem wyżywienia ludności – doświadczenia wybranych państw - prezentacje i analizy wybranych przypadków, dyskusja.

4. Problem wyżywienia ludności – doświadczenia wybranych regionów świata - prezentacje i analizy wybranych przypadków, dyskusja.

5. Bezpieczeństwo żywnościowe od pojedynczego gospodarstwa do globalnej gospodarki - dyskusja, analiza przypadków, na podstawie danych z raportów i artykułów.

6. Marnowanie żywności i możliwe działania przeciwdziałające temu zjawisku – analiza przykładów, burza mózgów, praca w grupach, prezentacje proponowanych rozwiązań.

7. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów na wybrane tematy.

8. Podsumowanie zajęć - zajęcia zaliczeniowe.

Teaching methods

Metody podające: wykład informacyjny i problemowy - prezentacje multimedialne w Power Point.

Metody poszukujące (problemowe): dyskusja, burza mózgów, analiza przypadków i poszukiwanie rozwiązań.

Metody poszukujące (ćwiczeniowo - praktyczne): studium przypadku - prezentacje przygotowywane przez studentów samodzielnie lub w grupach.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia są: aktywność w trakcie ćwiczeń, prezentacja końcowej pracy (indywidualnej lub grupowej) na wybrany temat oraz zaliczenie na pozytywną ocenę testu z treści wykładowych.

Na ocenę  końcową składają się: aktywność (30% końcowej oceny), ocena z prezentacji multimedialnej (35% końcowej oceny) i  ocena z testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi (35% końcowej oceny).

Aktywność w trakcie zajęć: zgłaszanie się do odpowiedzi, uczestnictwo w dyskusji, przygotowanie prezentacji - referowanie przedstawianych tez. Oceniane - notowanie  aktywności przez prowadzącego.

Prezentacja  - multimedialna-  maksymalnie 10 minut,  tematyka : zmiany środowiskowe - jak wpływają na produkcję żywności, wyżywienie ludności, metody przeciwdziałania marnotrawstwu żywności w różnych krajach, bezpieczeństwo produkcji żywności i żywienia różnych grup w odniesieniu do sytuacji geopolitycznej w danym (wybranym przez studenta) kraju lub regionie. Oceniane - prezentacja na forum grupy, ocena prezentowanych tez lub rozwiązań (ich aktualności i trafności).

Test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Ocena: punktacja

50 punktów i poniżej ocena ndst

51-60 % punktów ocena dst,

61-70% ocena dst plus,

71-80% punktów ocena db,

81-90 % punktów ocena db+,

91-100 % punktów ocena bdb

Recommended reading

1. Aktualne akty prawne unijne i polskie.

2. Gertig H., Duda G., Żywność a zdrowie i prawo, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004. 

3. Rudy M., Polityka wyżywienia ludności, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2016.

4. Raporty i publikacje  FAO  https://www.fao.org/giews/food-prices/food-policies/en/

5. Raporty i publikacje WHO https://www.who.int/europe/publications/i/item/WHO-EURO-2023-7676-47443-69727

6. Raport GUS Prognoza ludności na lata 2014-2050.

Further reading

Artykuły naukowe polecane przez prowadzącego.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 15:56)