SylabUZ
Course name | Polityka wyżywienia ludności |
Course ID | 01.0-WB-TŻŻCD-Pwl-S23 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | summer term 2024/2025 |
Semester | 1 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Class | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Zapoznanie z celami i narzędziami polityki żywieniowej ludności w ujęciu globalnym, europejskim i krajowym.
Wiedza z zakresu żywienia człowieka, ekonomii.
Wykłady:
1. Podstawowe definicje związane z polityką żywieniową.
2. Stosowane metody i instrumenty realizacji polityki wyżywienia ludności.
3. Charakterystyka sektora rolno-spożywczego.
4. Demografia świata a możliwości produkcji żywności w odniesieniu do polityki klimatycznej.
5. Organizacje wspomagające i oceniające poziom bezpieczeństwa żywnościowego na świecie.
6. Zwyczaje żywieniowe różnych grup społecznych.
7. Marnotrawstwo żywności i metody oraz sposoby jego ograniczenia.
8. Test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi - zaliczenie
Ćwiczenia:
1. Polityka żywnościowa a zalecenia żywieniowe i środowisko – ochrona środowiska a produkcja mięsa - prezentacja i analiza wybranego przypadku, dyskusja.
2. Sektor rolno-spożywczy – analiza możliwych zmian – prezentacja i analiza wybranego przypadku, dyskusja.
3. Problem wyżywienia ludności – doświadczenia wybranych państw - prezentacje i analizy wybranych przypadków, dyskusja.
4. Problem wyżywienia ludności – doświadczenia wybranych regionów świata - prezentacje i analizy wybranych przypadków, dyskusja.
5. Bezpieczeństwo żywnościowe od pojedynczego gospodarstwa do globalnej gospodarki - dyskusja, analiza przypadków, na podstawie danych z raportów i artykułów.
6. Marnowanie żywności i możliwe działania przeciwdziałające temu zjawisku – analiza przykładów, burza mózgów, praca w grupach, prezentacje proponowanych rozwiązań.
7. Prezentacje multimedialne przygotowane przez studentów na wybrane tematy.
8. Podsumowanie zajęć - zajęcia zaliczeniowe.
Metody podające: wykład informacyjny i problemowy - prezentacje multimedialne w Power Point.
Metody poszukujące (problemowe): dyskusja, burza mózgów, analiza przypadków i poszukiwanie rozwiązań.
Metody poszukujące (ćwiczeniowo - praktyczne): studium przypadku - prezentacje przygotowywane przez studentów samodzielnie lub w grupach.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem zaliczenia są: aktywność w trakcie ćwiczeń, prezentacja końcowej pracy (indywidualnej lub grupowej) na wybrany temat oraz zaliczenie na pozytywną ocenę testu z treści wykładowych.
Na ocenę końcową składają się: aktywność (30% końcowej oceny), ocena z prezentacji multimedialnej (35% końcowej oceny) i ocena z testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi (35% końcowej oceny).
Aktywność w trakcie zajęć: zgłaszanie się do odpowiedzi, uczestnictwo w dyskusji, przygotowanie prezentacji - referowanie przedstawianych tez. Oceniane - notowanie aktywności przez prowadzącego.
Prezentacja - multimedialna- maksymalnie 10 minut, tematyka : zmiany środowiskowe - jak wpływają na produkcję żywności, wyżywienie ludności, metody przeciwdziałania marnotrawstwu żywności w różnych krajach, bezpieczeństwo produkcji żywności i żywienia różnych grup w odniesieniu do sytuacji geopolitycznej w danym (wybranym przez studenta) kraju lub regionie. Oceniane - prezentacja na forum grupy, ocena prezentowanych tez lub rozwiązań (ich aktualności i trafności).
Test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Ocena: punktacja
50 punktów i poniżej ocena ndst
51-60 % punktów ocena dst,
61-70% ocena dst plus,
71-80% punktów ocena db,
81-90 % punktów ocena db+,
91-100 % punktów ocena bdb
1. Aktualne akty prawne unijne i polskie.
2. Gertig H., Duda G., Żywność a zdrowie i prawo, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2004.
3. Rudy M., Polityka wyżywienia ludności, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2016.
4. Raporty i publikacje FAO https://www.fao.org/giews/food-prices/food-policies/en/
5. Raporty i publikacje WHO https://www.who.int/europe/publications/i/item/WHO-EURO-2023-7676-47443-69727
6. Raport GUS Prognoza ludności na lata 2014-2050.
Artykuły naukowe polecane przez prowadzącego.
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 15:56)