SylabUZ

Generate PDF for this page

Wybrane zagadnienia z żywienia człowieka - course description

General information
Course name Wybrane zagadnienia z żywienia człowieka
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Wzżc-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr Monika Kruszelnicka
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem kształcenia jest zdobycie przez studenta wiedzy na temat nowych trendów w żywieniu człowieka związanych z różnymi potrzebami współczesnego człowieka.

 

 

Prerequisites

Student zna podstawy żywienia człowieka oraz posiada podstawową wiedzę z fizjologii człowieka w zakresie trawienia, przyswajania składników odżywczych. Posiada umiejętności wykorzystania norm, tabel wartości odżywczej żywności.

Scope

Wykład:

  1. Żywność jako źródło energii.
  2. Żywność jako źródło składników odżywczych.
  3. Nowe trendy w żywieniu człowieka.
  4. Biodostępność składników odżywczych z produktów spożywczych oraz racji pokarmowych.
  5. Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach.
  6. Związki bioaktywne w żywności.
  7. Żywność funkcjonalna.
  8. Wzbogacanie żywności.

Ćwiczenia:

  1. Wzbogacanie produktów w  żywieniu wybranych grup ludności.
  2. Ocena sposobu zwiększania spożycia witaminy B12 u osób narażonych na jej niedobory.
  3. Spożycie folianów z wykorzystaniem produktów wzbogaconych.
  4. Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego.
  5. Nowe źródła związków bioaktywnych.
  6. Ocena sposobu żywienia na własnym przykładzie.
  7. Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn.
  8. Wykorzystanie diet alternatywnych do celów leczniczych.
  9. Eliminacja marnotrawstwa jedzenia- freeganizm.
  10. Dieta planetarna.
  11. Zachowania żywieniowe.

Teaching methods

Metody podające:

  • wykład informacyjny
  • wykład problemowy

Metody poszukujące: ćwiczeniowo-praktyczne:

  • ćwiczeniowa
  • studium przypadku
  • dyskusji

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład - warunkiem zaliczenia jest pozytywna ocena z kolokwium pisemnego zaliczeniowego (minimum 50% poprawnych odpowiedzi).

Ćwiczenia - podstawą zaliczenia jest przygotowanie referatu na temat nowych źródeł związków bioaktywnych w żywności (wybór rodzaju związku bioaktywnego w konkretnych produktach należy do studenta). Ocenie będą podlegały kryteria formalne (struktura referatu, sposób prezentacji) - 50% oraz poprawność merytoryczna 50%. Warunkiem zaliczenia jest zdobycie minimum 50% możliwych do otrzymania punktów.

Ocena końcowa – średnia arytmetyczna oceny z wykładów i ćwiczeń.

 

     

Recommended reading

  1. Cheyette Ch., Carbs & Cals Meal Planning Guide, Tips and inspiration to help you plan healthy meals and snacks!, Chello Publishing 2022.
  2. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2022.
  3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
  4. Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2022.
  5. Jarosz M. (red.): Dietetyka- żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. IŻŻ 2017.
  6. Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. IŻŻ Warszawa 2020.
  7. Langley - Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.      

Further reading

Literatura uzupełniająca:

  1. Hołodziejczyk A.: Naturalne związki organiczne. Wydawnictwo PWN, Warszawa 2013
  2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
  3. Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.   
  4. Salejda A., Kancelista A.: Przyszłość w żywności- żywność w przyszłości. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu 2021.
  5. Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2023.
  6. Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 15:58)