Celem kształcenia jest zdobycie przez studenta wiedzy na temat nowych trendów w żywieniu człowieka związanych z różnymi potrzebami współczesnego człowieka.
Prerequisites
Student zna podstawy żywienia człowieka oraz posiada podstawową wiedzę z fizjologii człowieka w zakresie trawienia, przyswajania składników odżywczych. Posiada umiejętności wykorzystania norm, tabel wartości odżywczej żywności.
Scope
Wykład:
Żywność jako źródło energii.
Żywność jako źródło składników odżywczych.
Nowe trendy w żywieniu człowieka.
Biodostępność składników odżywczych z produktów spożywczych oraz racji pokarmowych.
Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach.
Związki bioaktywne w żywności.
Żywność funkcjonalna.
Wzbogacanie żywności.
Ćwiczenia:
Wzbogacanie produktów w żywieniu wybranych grup ludności.
Ocena sposobu zwiększania spożycia witaminy B12 u osób narażonych na jej niedobory.
Spożycie folianów z wykorzystaniem produktów wzbogaconych.
Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego.
Nowe źródła związków bioaktywnych.
Ocena sposobu żywienia na własnym przykładzie.
Wpływ sposobu żywienia na płodność kobiet i mężczyzn.
Wykorzystanie diet alternatywnych do celów leczniczych.
Eliminacja marnotrawstwa jedzenia- freeganizm.
Dieta planetarna.
Zachowania żywieniowe.
Teaching methods
Metody podające:
wykład informacyjny
wykład problemowy
Metody poszukujące: ćwiczeniowo-praktyczne:
ćwiczeniowa
studium przypadku
dyskusji
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Wykład - warunkiem zaliczenia jest pozytywna ocena z kolokwium pisemnego zaliczeniowego (minimum 50% poprawnych odpowiedzi).
Ćwiczenia - podstawą zaliczenia jest przygotowanie referatu na temat nowych źródeł związków bioaktywnych w żywności (wybór rodzaju związku bioaktywnego w konkretnych produktach należy do studenta). Ocenie będą podlegały kryteria formalne (struktura referatu, sposób prezentacji) - 50% oraz poprawność merytoryczna 50%. Warunkiem zaliczenia jest zdobycie minimum 50% możliwych do otrzymania punktów.
Ocena końcowa – średnia arytmetyczna oceny z wykładów i ćwiczeń.
Recommended reading
Cheyette Ch., Carbs & Cals Meal Planning Guide, Tips and inspiration to help you plan healthy meals and snacks!, Chello Publishing 2022.
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2022.
Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2022.
Jarosz M. (red.): Dietetyka- żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. IŻŻ 2017.
Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. IŻŻ Warszawa 2020.
Langley - Evans S.: Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.
Further reading
Literatura uzupełniająca:
Hołodziejczyk A.: Naturalne związki organiczne. Wydawnictwo PWN, Warszawa 2013
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.
Peckenpaugh N.: Podstawy żywienia i dietoterapia. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Warszawa 2015.
Salejda A., Kancelista A.: Przyszłość w żywności- żywność w przyszłości. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu 2021.
Świderski F. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2023.
Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl
Notes
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 15:58)