SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności |
Kod przedmiotu | 01.0-WB-TŻŻCD-Zjbż-S23 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2024/2025 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z kluczowymi aspektami zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w procesach produkcyjnych oraz dostarczenie wiedzy i umiejętności potrzebnych do efektywnego zarządzania jakością produktów żywnościowych, zapewnienia zgodności z regulacjami oraz minimalizowania ryzyka zagrożeń zdrowotnych związanych z żywnością.
Wiedza z zakresu technologii żywności oraz chemii i mikrobiologii żywności.
Wykłady:
Ćwiczenia:
Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Metody poszukujące: ćwiczeniowa, studium przypadku.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ćwiczenia:
- kolokwium (na ocenę pozytywną wymagane jest uzyskanie 50% maksymalnej liczby punktów)
- praca praktyczna - pozytywna ocena z prezentacji analizy zagrożeń w zakładzie z branży spożywczej (studium przypadku do wyboru)
Wykład:
- test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, obejmujący treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z ćwiczeń oraz oceny z wykładu.
1. Kowalczyk S.: "Bezpieczeństwo i jakość żywności", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.
2. Kubińska-Jabcoń E., Kubiński W., Niekurzak M.: "Badanie towarów spożywczych", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019.
3. Olszewski A.: "Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym", WNT 2014.
1. Luning P.A., Marcelis W.J.: "Food quality management. Technological and managerial principles and practices", Wageningen Academic Publishers 2020.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 11-04-2024 15:58)