SylabUZ
Course name | Analiza żywności I |
Course ID | 01.0-WB-TŻŻCD-AżI-S23 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | summer term 2024/2025 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 5 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Exam |
Laboratory | 45 | 3 | 27 | 1,8 | Credit with grade |
Zaznajomienie studentów z aktami prawnymi dotyczącymi kontroli jakości żywności. Zapoznanie z metodami analizy jakościowej i ilościowej oraz analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, mającymi zastosowanie w analizie żywności. Nabycie przez studentów umiejętności przygotowania próbek produktów spożywczych do badań oraz przeprowadzania oceny jakości wybranych produktów spożywczych przy wykorzystaniu odpowiednich metod analitycznych.
Podstawowa wiedza z zakresu chemii ogólnej i nieorganicznej, chemii organicznej, biochemii i chemii żywności.
Wykład:
Laboratorium:
Metody podające:
- wykład informacyjny (konwencjonalny)
- wykład konwersatoryjny
Metody poszukujące:
- laboratoryjna (eksperymentu) realizowana z wykorzystaniem sprzętu laboratorium chemicznego i instrumentalnych metod jakościowej i ilościowej analizy chemicznej.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład – pozytywna ocena z egzaminu pisemnego z pytaniami zamkniętymi i otwartymi; czas trwania 1 h. Pozytywną ocenę uzyskuje student po udzieleniu 50% poprawnych odpowiedzi.
Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium.
Ocenie podlegają: dwa kolokwia w formie pisemnej, opisowej – ocena pozytywna po otrzymaniu 50% możliwych do uzyskania punktów; sprawozdania z wykonanych doświadczeń (poprawność opracowania i interpretacji uzyskanych wyników, estetyka pracy) oraz stopień opanowania umiejętności praktycznych.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych (po 50% z części wykładowej i laboratoryjnej).
1. Journal of Food Composition and Analysis czasopismo bazy ScienceDirect wydawnictwa Elsevier.
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:08)