SylabUZ

Generate PDF for this page

Analiza żywności I - course description

General information
Course name Analiza żywności I
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-AżI-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 5
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Mirończyk
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Exam
Laboratory 45 3 27 1,8 Credit with grade

Aim of the course

Zaznajomienie studentów z aktami prawnymi dotyczącymi kontroli jakości żywności. Zapoznanie z metodami analizy jakościowej i ilościowej oraz analizy sensorycznej i oceny organoleptycznej, mającymi zastosowanie w analizie żywności. Nabycie przez studentów umiejętności przygotowania próbek produktów spożywczych do badań oraz przeprowadzania oceny jakości wybranych produktów spożywczych przy wykorzystaniu odpowiednich metod analitycznych. 

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu chemii ogólnej i nieorganicznej, chemii organicznej, biochemii i chemii żywności.

Scope

Wykład:

  1. Rola i znacznie analizy żywności.
  2. Statystyczna kontrola jakości żywności.
  3. Zasady pobierania i przygotowywania próbek żywności do analizy.
  4. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności.
  5. Analiza chemiczna żywności.
  6. Współczesne metody instrumentalne w analizie żywności.
  7. Metody mikrobiologiczne analizy żywności. 
  8. Błędy w analizie żywności.
  9. Wykrywanie zafałszowań żywności.

Laboratorium:

  1. Zasady bezpiecznej pracy w laboratorium. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności.
  2. Oznaczanie kwasowości wybranych produktów spożywczych.
  3. Oznaczanie zwartości białka i azotu w produktach spożywczych.
  4. Oznaczanie zawartości tłuszczów.
  5. Oznaczanie zawartości cukrów i alkoholu etylowego w produktach spożywczych.
  6. Oznaczanie wybranych składników mineralnych w produktach spożywczych.
  7. Oznaczanie zawartości wybranych witamin w żywności.
  8. Oznaczanie zawartości chlorków w wybranych produktach spożywczych.
  9. Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych grupach żywności.
  10. Wykrywanie związków antyoksydacyjnych w żywności.
  11. Wykrywanie barwników syntetycznych w produktach żywnościowych.
  12. Wykrywanie i oznaczanie konserwantów w żywności.
  13. Wykrywanie zafałszowań żywności.
  14. Zajęcia odróbkowe. Zaliczenie.

Teaching methods

Metody podające:

- wykład informacyjny (konwencjonalny)

- wykład konwersatoryjny

 

Metody poszukujące:

- laboratoryjna (eksperymentu) realizowana z wykorzystaniem sprzętu laboratorium chemicznego i instrumentalnych metod jakościowej i ilościowej analizy chemicznej.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – pozytywna ocena z egzaminu pisemnego z pytaniami zamkniętymi i otwartymi; czas trwania 1 h. Pozytywną ocenę uzyskuje student po udzieleniu 50% poprawnych odpowiedzi.

Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu laboratorium.
Ocenie podlegają: dwa kolokwia w formie pisemnej, opisowej – ocena pozytywna po otrzymaniu 50% możliwych do uzyskania punktów; sprawozdania z wykonanych doświadczeń (poprawność opracowania i interpretacji uzyskanych wyników, estetyka pracy) oraz stopień opanowania umiejętności praktycznych.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych (po 50% z części wykładowej i laboratoryjnej).

Recommended reading

  1. Fortuna T. (red.), Podstawy analizy i oceny jakości żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie, Kraków 2018.
  2. Gronowska-Senger A. (red.), Analiza żywności -zbiór ćwiczeń, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2018.
  3. Kumirska J., Gołębiowski M., Paszkiewicz M., Bychowska A., Analiza żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2010.
  4. Nogal-Kałucka M. (red.), Analiza żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2010.
  5. Szłyk E., Cichosz M., Jastrzębska A., Kurzawa M., Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności, Wydawnictwo Naukowe UMK, Toruń 2015.

Further reading

1. Journal of Food Composition and Analysis  czasopismo bazy ScienceDirect wydawnictwa Elsevier.

 

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:08)