SylabUZ

Generate PDF for this page

Bioskładniki żywności - course description

General information
Course name Bioskładniki żywności
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Bż-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najnowszymi zagadnieniami dotyczącymi składników odżywczych oraz bioaktywnych substancji w żywności. Przedmiot ma na celu rozwinięcie umiejętności analizy, krytycznego myślenia oraz zrozumienia złożonych interakcji między bioskładnikami a organizmem człowieka, a także zastosowań tych informacji w praktyce żywieniowej i innowacjach w przemyśle spożywczym.

Prerequisites

Wiedza z zakresu biochemii, mikrobiologii żywności, żywienia człowieka oraz wiedza związana z makro- i mikroskładnikami żywności oraz ich metabolizmem. 

Scope

Wykłady:

  1. Bioskładniki w dietoterapii.
  2. Biomarkery zdrowotne bioskładników.
  3. Nowoczesne metody analizy bioskładników.
  4. Bioróżnorodność składników bioaktywnych.
  5. Zaawansowane zastosowania mikrobioty jelitowej.
  6. Nowoczesne formy dostarczania bioskładników.
  7. Bioskładniki a zdrowie neurologiczne.
  8. Lipidy bioaktywne.
  9. Bioskładniki a metabolizm energetyczny.
  10. Antyoksydanty i ich interakcje.
  11. Zastosowanie peptydów żywnościowych w medycynie.
  12. Bioskładniki w żywieniu sportowym.
  13. Innowacje w produkcji żywności wzbogaconej w bioskładniki.
  14. Etyka i regulacje w badaniach nad bioskładnikami.
  15. Przyszłość badań nad bioskładnikami żywności.

Teaching methods

Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Test końcowy z pytaniami otwartymi i zamkniętymi. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50% poprawnych odpowiedzi (uzyskanie 50% maksymalnej liczby punktów).

Recommended reading

1. Sikorski Z.E. (red.), Staroszczyk H. (red.): "Biologiczne właściwości składników żywności. Chemia żywności. Tom 2", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017.

2. Stadnik J.: "Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych", Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Lublin 2022.

Further reading

1. Pacifico S., Piccolella S.: "Bioactives and Functional Ingredients in Foods", MDPI Books 2022.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:09)