SylabUZ
Course name | Bioskładniki żywności |
Course ID | 01.0-WB-TŻŻCD-Bż-S23 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | summer term 2024/2025 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najnowszymi zagadnieniami dotyczącymi składników odżywczych oraz bioaktywnych substancji w żywności. Przedmiot ma na celu rozwinięcie umiejętności analizy, krytycznego myślenia oraz zrozumienia złożonych interakcji między bioskładnikami a organizmem człowieka, a także zastosowań tych informacji w praktyce żywieniowej i innowacjach w przemyśle spożywczym.
Wiedza z zakresu biochemii, mikrobiologii żywności, żywienia człowieka oraz wiedza związana z makro- i mikroskładnikami żywności oraz ich metabolizmem.
Wykłady:
Metody podające: wykład informacyjny (konwencjonalny), wykład problemowy, wykład konwersatoryjny.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Test końcowy z pytaniami otwartymi i zamkniętymi. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50% poprawnych odpowiedzi (uzyskanie 50% maksymalnej liczby punktów).
1. Sikorski Z.E. (red.), Staroszczyk H. (red.): "Biologiczne właściwości składników żywności. Chemia żywności. Tom 2", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2017.
2. Stadnik J.: "Substancje bioaktywne w surowcach i produktach spożywczych", Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Lublin 2022.
1. Pacifico S., Piccolella S.: "Bioactives and Functional Ingredients in Foods", MDPI Books 2022.
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:09)