SylabUZ

Generate PDF for this page

Metodologia i opracowanie badań w naukach o żywności - course description

General information
Course name Metodologia i opracowanie badań w naukach o żywności
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Mobnż-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Jarosław Kliks
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Class 45 3 27 1,8 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z zasadami planowania, realizacji oraz opracowania wyników badań naukowych w naukach o żywności. Student poznaje reguły formułowania hipotez, modele prowadzenia badań oraz komputerowe programy wspomagające opracowywanie wyników eksperymentów.

Prerequisites

Wiedza z zakresu procesów przetwórstwa spożywczego, żywienia człowieka oraz statystyki.

Scope

  1. Obserwacja naukowa, a eksperyment – wprowadzenie do przedmiotu.
  2. Podstawowe pojęcia w doświadczalnictwie.
  3. Klasyfikacja doświadczeń, cel badań, charakter, skala.
  4. Planowanie badań, ustalenie hipotezy merytorycznej.
  5. Wybór metody pomiarowej.
  6. Zapoznanie z pakietem statistica, interfejs programu, funkcje, wprowadzanie danych.
  7. Ustalenie modelu doświadczenia.
  8. Układ kompletnie zrandomizowany.
  9. Układ bloków zrandomizowanych kompletnych.
  10. Układ kwadratu łacińskiego.
  11. Doświadczenia jednoczynnikowe.
  12. Doświadczenia dwuczynnikowe.
  13. Doświadczenia n- czynnikowe.
  14. Opracowanie wyników badań naukowych z zakresu technologii żywności.
  15. Dokumentacja wyników doświadczenia i ich graficzna ilustracja.
  16. Niepożądane czynniki w doświadczeniu i ich eliminacja.
  17. Wykrywanie błędów grubych.
  18. Sposoby wnioskowania.
  19. Błędy wnioskowania.
  20. Przygotowanie koncepcji badawczych – projekty studentów.
  21. Opracowanie wyników i wnioskowanie – praca w grupach.
  22. Ocena projektów.

Teaching methods

Metody podające: wykład informacyjny, wykład problemowy

Metody poszukujące: metoda ćwiczeniowa, metoda projektu

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest oddanie samodzielnie lub grupowo zaplanowanego projektu badawczego. Projekt badawczy ma opisywać prawdziwą lub wyimaginowaną sytuację badawczą- problemową która wymaga zastosowania odpowiednich narzędzi statystycznych do opracowania wyników oraz w wyniku którego zostaną wyciągnięte prawidłowe wnioski. Ocenie podlegać będzie: dobór właściwych narzędzi do opracowania wyników, proces opracowania wyników, prezentacja graficzna wyników, wyciągnięte wnioski.

Pozytywną ocenę uzyskuje student który uzyska minimum 50% możliwych do osiągnięcia punktów podczas ustnej obrony projektu. Podczas obrony student usłyszy 3 pytania związane bezpośrednio z projektem, pozytywną ocenę uzyskuje student który prawidłowo odpowie na minimum 2 pytania.

Recommended reading

  1. Gajda R., Broniecka A., Metodologia badań żywieniowych, Akademia Wychowania Fizycznego, Wrocław 2018.
  2. Creswell J.W., Projektowanie badań naukowych – metody jakościowe, ilościowe i mieszane, Wydawnictwo UJ, Kraków 2013.

Further reading

  1. Gawęcki J., Wagner W., Podstawy doświadczalnictwa w nauce o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań 1984.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:09)