SylabUZ
Course name | Metodologia i opracowanie badań w naukach o żywności |
Course ID | 01.0-WB-TŻŻCD-Mobnż-S23 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | summer term 2024/2025 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Class | 45 | 3 | 27 | 1,8 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z zasadami planowania, realizacji oraz opracowania wyników badań naukowych w naukach o żywności. Student poznaje reguły formułowania hipotez, modele prowadzenia badań oraz komputerowe programy wspomagające opracowywanie wyników eksperymentów.
Wiedza z zakresu procesów przetwórstwa spożywczego, żywienia człowieka oraz statystyki.
Metody podające: wykład informacyjny, wykład problemowy
Metody poszukujące: metoda ćwiczeniowa, metoda projektu
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest oddanie samodzielnie lub grupowo zaplanowanego projektu badawczego. Projekt badawczy ma opisywać prawdziwą lub wyimaginowaną sytuację badawczą- problemową która wymaga zastosowania odpowiednich narzędzi statystycznych do opracowania wyników oraz w wyniku którego zostaną wyciągnięte prawidłowe wnioski. Ocenie podlegać będzie: dobór właściwych narzędzi do opracowania wyników, proces opracowania wyników, prezentacja graficzna wyników, wyciągnięte wnioski.
Pozytywną ocenę uzyskuje student który uzyska minimum 50% możliwych do osiągnięcia punktów podczas ustnej obrony projektu. Podczas obrony student usłyszy 3 pytania związane bezpośrednio z projektem, pozytywną ocenę uzyskuje student który prawidłowo odpowie na minimum 2 pytania.
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:09)