SylabUZ

Generate PDF for this page

Prawo autorskie i ochrona patentowa - course description

General information
Course name Prawo autorskie i ochrona patentowa
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Paop-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Kaczmarek-Pawelska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta wiedzy w zakresie prawa autorskiego i prawa własności przemysłowej oraz wykorzystanie jej do budowania strategii ochrony dla własności intelektualnej związanej z przetwórstwem żywności i żywieniem.

Prerequisites

Brak.

Scope

Wykład:

1. Podstawowe pojęcia w IP, regulacje prawne i ich rola w rozwoju przedsiębiorstwa (2 godz.).

2. Prawo autorskie i prawa pokrewne w kontekście przetwórstwa żywności i żywienia (2 godz.).

3. Prawo własności przemysłowej w kontekście przetwórstwa żywności i żywienia - ogólna charakterystyka aktu prawnego, zakres i typy ochrony (2 godz.).

4. Znak towarowy, wspólny znak towarowy, znak towarowy gwarancyjny, prawa z rejestracji oznaczenia geograficznego (4 godz.).

5. Patenty, wzory użytkowe, wzory przemysłowe w przetwórstwie żywności i żywieniu (2 godz.).

6. Nabywanie i zbywanie praw własności intelektualnej - zawieranie umów (sprzedaż, licencje, know-how i inne), wycena, szanse i zagrożenia (3 godz.).

Teaching methods

Wykład interaktywny audytoryjno-seminaryjny z wykorzystaniem środków audiowizualnych.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium w ramach którego, student odpowiada na 20 pytań testowych jednokrotnego wyboru. Do uzyskania oceny pozytywnej wymagane jest uzyskanie co najmniej 51% punktów.

Recommended reading

1. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, (Dz.U. z 2022 r. poz. 2509).

2. Ustawa prawo własności przemysłowej, (Dz.U. z 2023 r. poz. 1170).

3. „Poradnik wynalazcy. Procedury zgłoszeniowe w systemie krajowym, europejskim i międzynarodowym”, ISBN 978-83-65470-87-4, Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa 2023.

Further reading

1. Kodeks postępowania administracyjnego, (Dz.U. z 2023 r. poz. 775).

2. Kodeks cywilny, (Dz.U. z 2022 r. poz. 1360).

3. Publikacje Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej, dostarczające wiedzy z zakresu własności przemysłowej dostępne na stronie https://uprp.gov.pl/pl/publikacje/pozostale-publikacje-uprp

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:15)