Celem seminarium magisterskiego jest umożliwienie studentom pogłębienia wiedzy w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka poprzez samodzielne badania, analizę literatury naukowej oraz prezentację swoich wyników przed grupą. Seminarium ma również za zadanie rozwijać umiejętności pracy naukowej, prezentacyjne i komunikacyjne studentów.
Prerequisites
Ukończenie przedmiotów związanych z technologią żywności i żywieniem człowieka. Znajomość metod badawczych i analizy danych. Umiejętność czytania i analizy tekstów naukowych.
Scope
Metodologia badań w technologii żywności i żywieniu człowieka:
Wprowadzenie do metodologii badań naukowych w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka.
Wybór tematu badawczego i sformułowanie celu badania.
Analiza literatury naukowej dotyczącej wybranego tematu.
Wybór odpowiednich metod badawczych i analizy danych.
Przygotowanie propozycji pracy pisemnej/ referatu.
Teaching methods
Metody podające:
wykład konwersatoryjny
Metody poszukujące:
sytuacyjna: analizowanie rzeczywistych sytuacji
ćwiczeniowo-praktyczne: metoda ćwiczeniowa, projektu, studium przypadku; dyskusji – seminaryjna, referatu
Eksponujące:
prezentacja multimedialna wyników pracy przez studentów (oceniana przez prowadzącego seminarium)
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Ocena końcowa wynika z zaangażowania dyplomanta w toku działań seminaryjnych – systematycznego przygotowywania materiałów związanych z planowym przygotowaniem pracy oraz prezentacji założeń i rozwiązań pracy dyplomowej z wykorzystaniem technik multimedialnych, a także przygotowaniu materiałów o tematyce związanej z technologią żywności i żywieniem człowieka (prezentacja, referat) wskazanych przez prowadzącego.
Recommended reading
Pozycje literatury wybierane indywidualnie przez studentów, z zakresu technologii żywności oraz żywienia człowieka, w tym także dotyczące tematu realizowanej pracy dyplomowej.
Further reading
Weiner J.: "Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Przewodnik praktyczny". Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2018
Notes
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 15:57)