SylabUZ

Generate PDF for this page

Seminarium dyplomowe - course description

General information
Course name Seminarium dyplomowe
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Sm-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Tutorial 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem seminarium magisterskiego jest umożliwienie studentom pogłębienia wiedzy w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka poprzez samodzielne badania, analizę literatury naukowej oraz prezentację swoich wyników przed grupą. Seminarium ma również za zadanie rozwijać umiejętności pracy naukowej, prezentacyjne i komunikacyjne studentów.

Prerequisites

Ukończenie przedmiotów związanych z technologią żywności i żywieniem człowieka. Znajomość metod badawczych i analizy danych. Umiejętność czytania i analizy tekstów naukowych.

Scope

Autoprezentacja wyników:

  1. Referowanie wyników badań.
  2. Przygotowywanie prezentacji multimedialnej.
  3. Wykorzystanie narzędzi coachingowych w efektywnym radzeniu sobie ze stresem podczas prezentacji przed grupą.

Teaching methods

  • Metody podające:
    • wykład konwersatoryjny
  • Metody poszukujące:
    • sytuacyjna: analizowanie rzeczywistych sytuacji
    • ćwiczeniowo-praktyczne: metoda ćwiczeniowa, projektu, studium przypadku; dyskusji – seminaryjna, referatu
  • Eksponujące:
    • prezentacja multimedialna wyników pracy przez studentów (oceniana przez prowadzącego seminarium)

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Ocena końcowa wynika z zaangażowania dyplomanta w toku działań seminaryjnych – systematycznego przygotowywania materiałów o tematyce związanej z technologią żywności i żywieniem człowieka (prezentacja, referat) wskazanych przez prowadzącego.

Recommended reading

  1. Pozycje literatury wybierane indywidualnie przez studentów, z zakresu technologii żywności oraz żywienia człowieka, w tym także dotyczące tematu realizowanej pracy dyplomowej.

Further reading

1. Literatura obcojęzyczna dotycząca opracowywanych i prezentowanych zagadnień.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:10)