SylabUZ

Generate PDF for this page

Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrycznymi - course description

General information
Course name Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrycznymi
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Socea-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 2
Available in specialities Żywienie i dietoprofilaktyka
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Bogna Latacz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Pozyskanie wiedzy i umiejętności praktycznych o metodach i narzędziach oceny stanu odżywienia człowieka.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu żywienia człowieka i fizjologii  organizmu.

Scope

Wykłady:

  1. Stan odżywienia  - definicje, pojęcia, skala, przyczyny występowania zaburzeń.
  2. Charakterystyka rodzajów zaburzeń stanu odżywienia.
  3. Kryteria i metody oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania.
  4. Wywiad żywieniowy i inne formy, jako narzędzie oceny sposobu odżywiania.
  5. Badania biochemiczne i immunologiczne, jako sposób oceny stanu odżywienia.
  6. Badania antropometryczne, jako sposób oceny stanu odżywienia.
  7. Metody oceny stanu odżywienia grup ludności, w tym pacjentów różnych  palcówek opieki – metody, wytyczne, kryteria, organy i instytucje odpowiedzialne.

Laboratorium

  1. Wykonanie i interpretacja pomiarów antropometrycznych za pomocą dostępnych sprzętów i urządzeń.
  2. Przygotowanie i przeprowadzenie wywiadów żywieniowych zgodnie za założeniami omówionych metod.
  3. Przygotowanie oceny stanu odżywienia i sposobu odżywiania na podstawie uzyskanych na wcześniejszych zajęciach danych (z wykorzystaniem programów dietetycznych). Prezentacja wyników i wniosków. Przygotowanie wyników i wniosków w formie pisemnej.
  4. Praktyczna ocena stanu odżywienia pacjentów na postawie odpowiedzi zawartych w formularzach (przykłady pacjentów), zastosowanie różnych skali punktowych do oceny, interpretacja wyników. Prezentacja wyników pracy. Przygotowanie wyników pracy w formie pisemnej.

Teaching methods

Metoda podająca: wykład informacyjny.

Metody poszukujące (ćwiczeniowo-praktyczne): studium przypadku, ćwiczeniowa, laboratoryjna. 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia wykładów  jest pozytywna ocena z kolokwium zaliczeniowego (minimum 60% poprawnych odpowiedzi). Kolokwium ma postać testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, krótkiej odpowiedzi.

Podstawą zaliczenia ćwiczeń jest systematyczna realizacja zadań i pozytywna  ocena wyników tej realizacji (minimum dostateczna). Realizację zadań potwierdzają sprawozdania z ćwiczeń (laboratoriów) i  inne prace pisemne oraz obserwacja przebiegu realizacji przez prowadzącego zajęcia. Sprawozdania mają zawierać wyniki pomiarów oraz ich interpretację. Prace pisemne są formą realizacji zadania, np. przygotowanie ankiety oceny stanu odżywienia, czy interpretacja wyników badania ankietowego, analiza zadanego przypadku.

Ocena końcowa z przedmiotu jest w 50% zależna od oceny z ćwiczeń i w 50% zależna od oceny z kolokwium zaliczeniowego.

Recommended reading

  1. Appleton O.,  Vanbergen O.(redakcja naukowa Brzozowski T.): Metabolizm i żywienie (wyd. 4), Edra Urban & Partner, Wrocław 2022
  2. Ciborowska H.,  A. Rudnicka A.:, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa 2018
  3. Gawęcki J. (Redakcja): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
  4. Gawęcki J., Roszkowski W, F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3, PWN, Warszawa 2023
  5.  Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego, PWN, Warszawa  2016
  6. Siddiqui N.I., Khan S.A., Shoeb M., Bose S., Anthropometric Predictors of Bio-Impedance Analysis (BIA) Phase Angle in Healthy Adults, Journal of Clinical and Diagnostic Research, 2016; 10(6): CC01-CC04
  7. Kłęk S., Jankowski M., Kruszewski W.J. i wsp., Clinical nutrition in oncology: Polish recommendations, Oncology in Clinical Practice, 2015; 11: 172-188
  8. Fizia K., Gętek M., Czech N. i wsp., Metody oceny stanu odżywienia u chorych na nowotwory, Pielęgniarstwo Polskie, 2013; 2(48): 105-110.
  9. World Health Organization (WHO). Obesity. Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of the WHO Consultation on obesity, Geneva 1998.
  10. Ostrowska L: Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL Warszawa 2018

Further reading

  1. Austin Journal of Nutrition & Metabolism  ISSN: 2573-5330
  2. Austin Journal of Nutrition and Food Sciences   ISSN: 2381- 8980
  3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska  J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego,   Warszawa 2020.
  4. The safety of vitamins and minerals. An overview of the US Institute of Medicine’s risk assessment, ERNA 2002.
  5. World Health Organization (WHO). Obesity. Preventing and Managing the Global Epidemic. Report of the WHO Consultation on obesity, Geneva 1998.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:07)