SylabUZ
Course name | Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność |
Course ID | 01.0-WB-TŻŻCD-Copż-S23 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | summer term 2024/2025 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 2 |
Available in specialities | Żywienie i dietoprofilaktyka |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest zdobycie przez studenta wiedzy o podstawowych zoonozach bakteryjnych i parazytozach krajowych i egzotycznych występujących u ludzi, wywołanych przez czynniki związane z produktami żywnościowymi pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego; omówienie źródeł zakażeń związanych ze spożywaniem mięsa, mleka, owoców, warzyw i wody; przedstawienie sposobów unikania zarażenia oraz czynników, które to ryzyko zwiększają.
Znajomość podstaw biologii.
Wykład:
1-2. Charakterystyka wybranych zoonoz bakteryjnych, których źródłem są produkty żywnościowe.
3-4. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez pierwotniaki, których źródłem są produkty żywnościowe.
5-6. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez płazińce, których źródłem są produkty żywnościowe.
7-8. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez obleńce, których źródłem są produkty żywnościowe.
W zakresie treści omówiona zostanie: epidemiologia zoonoz, globalne zagrożenia zoonotyczne – statystyki WHO, problem występowania zoonoz w UE i w Polsce, diagnostyka zoonoz, zwyczaje kulinarne sprzyjające rozprzestrzenianiu się zoonoz, metody i warunki zapobiegania zarażeniom, monitoring weterynaryjny produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.
Laboratorium:
1-3. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń pierwotniakami w produktach pochodzenia zwierzęcego.
4-5. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń płazińcami w produktach pochodzenia zwierzęcego.
6-7. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń obleńcami w produktach pochodzenia zwierzęcego.
8. Polskie prawodawstwo związane z monitorowaniem czynników zoonotycznych w produktach żywnościowych.
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, pogadanka.
Metody poszukujące: laboratoryjna - zajęcia mikroskopowe pozwalające na zapoznanie się z czynnikami zoonotycznymi, analiza aktów prawnych, dyskusja, praca z preparatami, rozwiązywanie prezentowanych problemów, część doświadczalna.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład - warunkiem zaliczenia jest uczestnictwo w zajęciach, uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia końcowego, test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów.
Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z bieżącej aktywności na zajęciach, obecność i aktywny udział w zajęciach.
Ocena końcowa - średnia arytmetyczna oceny z wykładu i laboratorium.
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:13)