SylabUZ

Generate PDF for this page

Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność - course description

General information
Course name Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Copż-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 2
Available in specialities Żywienie i dietoprofilaktyka
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Ważna
  • dr Renata Grochowalska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zdobycie przez studenta wiedzy o podstawowych zoonozach bakteryjnych i parazytozach krajowych i egzotycznych występujących u ludzi, wywołanych przez czynniki związane z produktami żywnościowymi pochodzenia zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego; omówienie źródeł zakażeń związanych ze spożywaniem mięsa, mleka, owoców, warzyw i wody; przedstawienie sposobów unikania zarażenia oraz czynników, które to ryzyko zwiększają.

Prerequisites

Znajomość podstaw biologii.

Scope

Wykład:

1-2. Charakterystyka wybranych zoonoz bakteryjnych, których źródłem są produkty żywnościowe.

3-4. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez pierwotniaki, których źródłem są produkty żywnościowe.

5-6. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez płazińce, których źródłem są produkty żywnościowe.

7-8. Charakterystyka wybranych zoonoz wywołanych przez obleńce, których źródłem są produkty żywnościowe.

W zakresie treści omówiona zostanie: epidemiologia zoonoz, globalne zagrożenia zoonotyczne – statystyki WHO, problem występowania zoonoz w UE i w Polsce, diagnostyka zoonoz, zwyczaje kulinarne sprzyjające rozprzestrzenianiu się zoonoz,  metody i warunki zapobiegania zarażeniom, monitoring weterynaryjny produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego.

Laboratorium:

1-3. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń pierwotniakami w produktach pochodzenia zwierzęcego.

4-5. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń płazińcami w produktach pochodzenia zwierzęcego.

6-7. Analiza budowy, cykli życiowych i form rozwojowych oraz dróg zarażeń obleńcami w produktach pochodzenia zwierzęcego.

8. Polskie prawodawstwo związane z monitorowaniem czynników zoonotycznych w produktach żywnościowych.

Teaching methods

Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną, pogadanka.

Metody poszukujące: laboratoryjna - zajęcia mikroskopowe pozwalające na zapoznanie się z czynnikami zoonotycznymi, analiza aktów prawnych, dyskusja, praca z preparatami, rozwiązywanie prezentowanych problemów, część doświadczalna.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład - warunkiem zaliczenia jest uczestnictwo w zajęciach, uzyskanie pozytywnej oceny z zaliczenia końcowego, test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi, ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów.

Laboratorium - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z bieżącej aktywności na zajęciach, obecność i aktywny udział w zajęciach.

Ocena końcowa - średnia arytmetyczna oceny z wykładu i laboratorium.

Recommended reading

  1. Buczek A.: Choroby pasożytnicze. Epidemiologia, diagnostyka, objawy. Koliber, Lublin 2010.
  2. Błaszkowska J., Ferenc T., Kurnatowski T.: Zarys parazytologii medycznej. Edra Urban & Partner, Wrocław 2017.

Further reading

  1. Gundłach J. L., Sadzikowski A. B.: Parazytologia i parazytozy zwierząt. PWRiL, Warszawa 2004.
  2. Patyk S.: Choroby inwazyjne zwierząt domowych. PWRiL, Warszawa, 1980.
  3. European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control (EFSA and ECDC), 2021. The European Union One Health 2019 zoonoses report. EFSA J. 2021, 19, 6406.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:13)