Krytyczna analiza popularnych diet alternatywnych, pod kątem bezpieczeństwa ich stosowania i wykorzystania w dietoterapii (I).
Krytyczna analiza popularnych diet alternatywnych, pod kontem bezpieczeństwa ich stosowania i wykorzystania w dietoterapii (II).
Zaburzenia odżywiania prowadzące do utraty zdrowia.
Teaching methods
Metody podające: wykład problemowy, wykład informacyjny.
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest pozytywnie oceniona praca pisemna, będąca opracowaniem zagadnienia wskazanego przez prowadzącego. Ocena końcowa z przedmiotu jest w 75% zależna od uzyskanej oceny z pracy pisemnej. Praca pisemna będzie oceniana według następujących kryteriów : wartość merytoryczna, logiczne wnioskowanie, adekwatny dobór źródeł literaturowych, edycja pracy. Pozostałe 25% procent stanowi ocena aktywności w czasie wykładów problemowych. Aktywność studentów będzie odnotowywana po każdym wykładzie.
Cebulak T., Żurek N., Hanus P., Kapusta I., Jaworska G., Aspekty diety ketogenicznej, Postęp w naukach o żywieniu człowieka, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2020, 28-38.
Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2018
Gawęcki J., Roszkowski W, F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Tom 3, PWN, Warszawa 2023..
Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W. B., Kontrowersje wokół diet odchudzających. Postępy Nauk Medycznych, t. XXIV, nr 9, 2020, 790-794.
Kołlajtis-Dołowy A., Jeruszka-Bielak M., Wawrzyniak A.: Diety alternatywne, ich stosowanie w wybranych grupach osób oraz źródła informacji. Kosmos, 68(2), 2019, 185-200.
Ligęza Z.: Stan odżywienia osób stosujących wybrane diety alternatywne, Wydział Nauk o Zdrowiu UJ, Kraków 2019.
Moore J., Westman E.C.: Niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa dieta w teorii i praktyce, Wyd. Galaktyka 2018.
Nazarewicz R., Wpływ stosowania diety wegetariańskiej na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi. Roczniki PZH, 58, 2007, 23-27.
Reguła J.: Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych. Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Forum Zaburzeń Metabolicznych, tom 4, nr 3, 2013, 115–121.
Szczuko M., Pieszak N., Jamioł-Milc D., Stachowska E.: Dieta proteinowa w świetle zasad racjonalnego żywienia. Pomeranian J.Life Sci., 62(2), 2016, 31-38.
Further reading
Bielawska A., Tomczyk K., & Łabuz-Roszak B.: Wpływ wybranych trendów dietetycznych na sposób odżywiania młodzieży licealnej. Wiadomości Lekarskie, 72(9), 2019, 1740-1746.
Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020
Khan, Y., & Bhutta, Z. A.:Nutritional deficiencies in the developing world: current status and opportunities for intervention. Pediatric Clinics, 57(6), 2010, 1409-1441.