SylabUZ

Generate PDF for this page

Zdrowotne skutki niezrównoważonego odżywiania - course description

General information
Course name Zdrowotne skutki niezrównoważonego odżywiania
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Zsno-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 1
Available in specialities Żywienie i dietoprofilaktyka
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Bogna Latacz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Pozyskanie praktycznej wiedzy o konsekwencjach zdrowotnych  stosowania diet niezrównoważonych.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu żywienia człowieka i fizjologii  organizmu.

Scope

  1. Dieta zrównoważona jako sposób utrzymania organizmu w dobrostanie.
  2. Deficyty i nadmiary składników pokarmowych występujące w populacji światowej i w Polsce.
  3. Konsekwencje zdrowotne niedoborów wybranych składników pokarmowych.
  4. Konsekwencje zdrowotne nadmiarów pokarmowych.
  5. Krytyczna analiza popularnych diet alternatywnych, pod kątem bezpieczeństwa ich stosowania i wykorzystania w dietoterapii (I).
  6. Krytyczna analiza popularnych diet alternatywnych, pod kontem bezpieczeństwa ich stosowania i wykorzystania w dietoterapii (II).
  7. Zaburzenia odżywiania prowadzące do utraty zdrowia.

Teaching methods

Metody podające: wykład problemowy, wykład informacyjny.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest pozytywnie oceniona praca pisemna, będąca opracowaniem zagadnienia wskazanego przez prowadzącego. Ocena końcowa z przedmiotu jest w 75% zależna od uzyskanej oceny z pracy pisemnej. Praca pisemna będzie oceniana według następujących kryteriów : wartość merytoryczna, logiczne wnioskowanie, adekwatny dobór źródeł literaturowych, edycja pracy.  Pozostałe 25% procent stanowi ocena  aktywności w czasie wykładów problemowych. Aktywność studentów będzie odnotowywana po każdym wykładzie.

Recommended reading

  1. Appleton O.,  Vanbergen O.(redakcja naukowa Brzozowski T.): Metabolizm i żywienie (wyd. 4), Edra Urban & Partner, Wrocław 2022.
  2. Brytek-Matera A.: Zaburzenia odżywiania, PZWL ,Warszawa 2021.
  3. Cebulak T., Żurek N., Hanus P., Kapusta I., Jaworska G., Aspekty diety ketogenicznej, Postęp w naukach o żywieniu człowieka, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2020, 28-38.
  4. Ciborowska H.,  Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2018
  5. Gawęcki J., Roszkowski W, F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Tom 3, PWN, Warszawa 2023..
  6. Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W. B., Kontrowersje wokół diet odchudzających. Postępy Nauk Medycznych, t. XXIV, nr 9, 2020, 790-794.
  7. Kołlajtis-Dołowy A., Jeruszka-Bielak M.,  Wawrzyniak A.: Diety alternatywne, ich stosowanie w wybranych grupach osób oraz źródła informacji. Kosmos, 68(2), 2019, 185-200.
  8. Ligęza Z.: Stan odżywienia osób stosujących wybrane diety alternatywne, Wydział Nauk o Zdrowiu UJ, Kraków 2019.
  9. Moore J., Westman  E.C.:  Niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa dieta w teorii i praktyce, Wyd. Galaktyka 2018.
  10. Nazarewicz R., Wpływ stosowania diety wegetariańskiej na wybrane parametry morfologiczne i biochemiczne krwi. Roczniki PZH, 58, 2007, 23-27.
  11. Reguła J.: Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych. Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Forum Zaburzeń Metabolicznych, tom 4, nr 3, 2013, 115–121.
  12. Szczuko M., Pieszak N., Jamioł-Milc D., Stachowska E.: Dieta proteinowa w świetle zasad racjonalnego żywienia.  Pomeranian J.Life Sci., 62(2), 2016, 31-38.

Further reading

 

  1. Bielawska A., Tomczyk K., & Łabuz-Roszak B.: Wpływ wybranych trendów dietetycznych na sposób odżywiania młodzieży licealnej.  Wiadomości Lekarskie, 72(9), 2019, 1740-1746.
  2. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska  J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie,. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020
  3. Khan, Y., & Bhutta, Z. A.:Nutritional deficiencies in the developing world: current status and opportunities for intervention. Pediatric Clinics57(6), 2010, 1409-1441.
  4. Kumar N.: Neurologic presentations of nutritional deficiencies. Neurologic clinics, 28(1), 2010, 107-170.
  5. Suskind, D. L.: Nutritional deficiencies during normal growth. Pediatric Clinics, 56(5), 2009, 1035-1053.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:14)