SylabUZ

Generate PDF for this page

Pakowanie żywności - course description

General information
Course name Pakowanie żywności
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Pż-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 2
Available in specialities Projektowanie żywności prozdrowotnej
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Class 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie z metodami pakowania żywności, rodzajami opakowań i wymaganiami stawianymi nowoczesnym opakowaniom do żywności. Zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu właściwego znakowania opakowań do żywności.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i ogólnej technologii żywności.

Scope

Wykłady:

  1. Definicje związane z pakowaniem żywności. Charakterystyka i funkcje opakowań.
  2. Znakowanie opakowań. Etykiety opakowań indywidualnych i zbiorczych: informacje, które powinny zawierać. Marketingowa rola etykiety.
  3. Kryteria klasyfikacji opakowań. Charakterystyka opakowań metalowych i szklanych – właściwości, zastosowanie i funkcje.
  4. Charakterystyka opakowań papierowych, drewnianych oraz wykonanych z materiałów włókienniczych i podobnych – właściwości, zastosowanie i funkcje.
  5. Charakterystyka opakowań z włókien sztucznych – właściwości, zastosowanie i funkcje.
  6. Opakowania nowoczesne – powłoki ochronne jadalne, opakowania aktywne, opakowania inteligentne. Pakowanie żywności a środowisko.
  7. Systemy pakowania: pakowanie próżniowe, pakowanie w atmosferze ochronnej, pakowanie „bag in box”. Pakowanie aseptyczne.

Ćwiczenia:

  1. Kryteria doboru materiału opakowaniowego do produktu: wielkość porcji produktu, bezpieczeństwo mikrobiologiczne, warunki przechowywania zapakowanego produktu, fotolabilność produktu, koszt, aspekt marketingowy, możliwość recyklingu i wpływ na środowisko.
  2. Badanie wpływu doboru opakowania do produktu - pakowanie produktów owocowych i warzywnych i ocena organoleptyczna wpływu wybranej metody pakowania na cechy organoleptyczne i czystość mikrobiologiczną produktu.
  3. Badanie wpływu doboru opakowania na pakowany produkt - pakowanie produktów mięsnych i ocena organoleptyczna wpływu wybranej metody pakowania na cechy organoleptyczne i czystość mikrobiologiczną produktu.
  4. Badanie wpływu doboru opakowania na pakowany produkt - pakowanie produktów zbożowych sypkich i ocena organoleptyczna wpływu wybranej metody pakowania na cechy organoleptyczne i czystość mikrobiologiczną produktu.
  5. Badanie wpływu doboru opakowania na pakowany produkt - pakowanie produktów o wysokiej zawartości tłuszczu i ocena organoleptyczna wpływu wybranej metody pakowania na cechy organoleptyczne produktu.
  6. Badanie wpływu doboru opakowania na postrzeganie produktu przez konsumenta na przykładzie produktów przemysłu cukierniczego - ocena konsumencka wybranego produktu i jego opakowania.
  7. Przygotowanie w formie referatu propozycji pakowania wybranego produktu. Przedstawienie referatu i dyskusja.

Teaching methods

Metody podające: wykład konwersatoryjny

Metody poszukujące:

- studium przypadku

- referat z dyskusją

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Ćwiczenia: warunkiem zaliczenia jest złożenie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych oraz przygotowanie i przedstawienie referatu, w którym student zaproponuje wybrany przez siebie sposób pakowania wybranego produktu, wykorzystując wiedzę i umiejętności nabyte w trakcie zajęć. Referat powinien zawierać charakterystykę pakowanego produktu, uzasadnienie doboru opakowania i metody pakowania, propozycję etykiety (rysunek lub fotografia), rysunek lub fotografię makiety opakowanego produktu. Ocena pozytywna – jeśli student uzyska powyżej 50% punktów możliwych do otrzymania. Sprawozdania z ćwiczeń powinny zawierać wstęp teoretyczny, opis wykonanego badania, jego przebieg, niezbędne obliczenia oraz obserwacje i wnioski. Ocena z ćwiczeń (OC) jest średnią arytmetyczną oceny za sprawozdania i za referat.

Wykład: warunkiem zaliczenia wykładu jest test z pytaniami zamkniętymi i otwartymi. Ocena (OW) jest pozytywna, jeśli student udzieli 50% poprawnych odpowiedzi.

Ocena końcowa: ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z ćwiczeń (OC) i oceny z kolokwium (OW).

Recommended reading

 

  1. Bradley C., Corsini. L, "A literature review and analytical framework of the sustainability of reusable packaging." Sustainable Production and Consumption 2023.
  2. Budryn G., Nowak A.,. "Innowacje w pakowaniu żywności w gospodarce zrównoważonej." Przemysł Spożywczy 75.11 (2021): 32-36.
  3. Dudziński Z. Opakowania w gospodarce magazynowej z dokumentacją i wzorcową instrukcją gospodarki opakowaniami. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk, 2007.
  4. Leszczyński K. (red.), Żbikowska A. (red.), Opakowania i pakowanie żywności: wybrane zagadnienia. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2016.
  5. Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M. Podstawy opakowalnictwa towarów. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2004.
  6. Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M. Znakowanie i kodowanie towarów. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2005.

Further reading

  1. Athanassiou A. (red.), Sustainable Food Packaging Technology, Willey, 2021.
  2. Czasopismo „Opakowanie”.
  3. Galus, S., Nowacka, M. (2023). Opakowania aktywne w przemyśle spożywczym. Część 1. Przemysł Spożywczy, 77.
  4. Limbo S. Food Packaging Materials, Springer, 2015.
  5. Robertson G. L., Food Packaging: Principles and Practice, CRC Press, 2012.
  6. Trusiński, M., Wojciechowski, P., Galus, S., Chądzyńska, M., & Nowacka, M. (2023). Opakowania aktywne w przemyśle spożywczym. Część 2, Aspekty prawne. Przemysł Spożywczy, 77.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:07)