SylabUZ

Generate PDF for this page

Biotransformacje w produkcji żywności - course description

General information
Course name Biotransformacje w produkcji żywności
Course ID 01.0-WB-TŻŻCD-Bpż-S23
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Technologia żywności i żywienie człowieka
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester summer term 2024/2025
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 3
Available in specialities Projektowanie żywności prozdrowotnej
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Laboratory 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie z zastosowaniem mikroorganizmów i ich metabolitów oraz komórek roślinnych w produkcji żywności i zagospodarowaniu odpadów powstających przy produkcji żywności.

Prerequisites

Podstawowe wiadomości z zakresu biologii, chemii organicznej i biochemii.

Scope

Wykłady:

  1. Biologiczne podstawy biotransformacji. Wady i zalety biotransformacji.
  2. Przedstawienie produktów spożywczych i dodatków do produkcji żywności, będących produktami pozyskanymi na drodze biotransformacji.
  3. Metody pozyskiwania biokatalizatorów. Zastosowanie metod inżynierii komórkowej w produkcji biokatalizatorów. Ulepszanie szczepów mikroorganizmów.
  4. Metody prowadzenia namnażania drobnoustrojów i komórek roślinnych in vitro. Bioreaktory i ich rodzaje.
  5. Metody oczyszczania białek enzymatycznych. Metody immobilizacji enzymów.
  6. Zastosowanie biokatalizatorów roślinnych w biotransformacjach.
  7. Termostabilność enzymów i metody jej ulepszania.

Laboratorium:

Przeprowadzenie produkcji wybranego biokatalizatora

  1. Pozyskanie właściwego materiału biologicznego. Identyfikacja mikrobiologiczna materiału biologicznego.
  2. Planowanie postępowania badawczego. Przygotowanie szkła laboratoryjnego do sterylizacji suchej.
  3. Przygotowanie pożywek mikrobiologicznych.
  4. Wykonanie posiewu. Propagacja materiału biologicznego.
  5. Izolowanie substancji czynnej z hodowli drobnoustrojów.
  6. Identyfikacja otrzymanego biokatalizatora. Utrwalenie biopreparatu.
  7. Zastosowanie otrzymanego preparatu w procesie produkcji spożywczej - próba technologiczna.
  8. Przedstawienie i omówienie sprawozdania z badań.

Teaching methods

Metody podające:

-  wykład konwersatoryjny

Metody poszukujące:

- laboratoryjna (eksperymentu), studium przypadku, dyskusji

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Ćwiczenia

Podczas ćwiczeń oceniana jest aktywność studenta w czasie zajęć. Student uzyskuje ocenę pozytywną, jeśli wykazuje zaangażowanie w wykonanie zadań, poszukuje własnych rozwiązań i potrafi odpowiedzieć na pytania dotyczące przebiegu zajęć. Po uzyskaniu ocen pozytywnych z każdych zajęć (łącznie 7 ocen pozytywnych) student przedstawia sprawozdanie, zawierające wstęp teoretyczny, opis poszczególnych czynności badawczych i przebieg badań, niezbędne obliczenia, oraz obserwacje i wnioski. Ocena z ćwiczeń (OC) jest wyliczana wg wzoru:

OC = 30% średniej arytmetycznej ocen z aktywności na zajęciach + 70% oceny za sprawozdanie z ćwiczeń

Wykłady:

Ocena z wykładów (OW) jest oceną z kolokwium pisemnego w formie testu z pytaniami zamkniętymi i otwartymi (ocena pozytywna – jeśli student uzyska powyżej 50% punktów możliwych do otrzymania).

Ocena końcowa (OK) jest średnią arytmetyczną ocen cząstkowych (OC i OW).

Recommended reading

  1. Adamczak K., Bednarski W., Fiedurek J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, PWN Warszawa, 2017.
  2. Braga A., Guerreiro C., Belo I.,  Generation of flavors and fragrances through biotransformation and de novo synthesis. Food and Bioprocess Technology, 11, 2018: 2217-2228.
  3. Chmiel A., Wysokińska H., Biotransformacje w kulturach komórek roślinnych. Część II - Warunki procesów biotransformacji. Biotechnologia, 1(28), 1995: 131-147.
  4. Kołek T., Biotransformacje, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2013.
  5. Rosiński, M., Piasecka-Kwiatkowska, D., & Warchalewski, J. R., Przegląd metod separacji i oczyszczania białek przydatnych w badaniach i analizie żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3(44), 2005, 5-22.
  6. Szewczyk K., Technologia biochemiczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2003.

Further reading

  1. Cordell Geoffrey A., LemosTelma L.G., MonteFrancisco J.Q., de Mattos Marcos C., Vegetables as chemical reagents, Journal of Natural Products, 70, 2007, 478-492.
  2. Ishihara K., Hamada H., Hirata T., & Nakajima, N., Biotransformation using plant cultured cells. Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic, 23(2-6), 2003, 145-170.
  3. Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2022.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:13)