Pozyskanie wiedzy i nabycie praktycznych umiejętności w zakresie nowoczesnych rozwiązanych żywieniowych z wykorzystaniem żywności personalizowanej.
Prerequisites
Wiedza z zakresu żywienia człowieka i fizjologii organizmu.
Scope
Wykłady:
Wprowadzenie - prezentacja zakresu tematycznego i efektów uczenia się. Żywność personalizowana – definicje, koncepcja, rozwój idei na przestrzeni lat.
Zróżnicowane potrzeby żywieniowe wymagają indywidualnych rozwiązań dietetycznych – przykłady.
Podział ludności na grupy o określonych potrzebach żywieniowych.
Żywność personalizowana – metody wytwarzania i rozwiązania technologiczne
Zastosowanie najnowszych technologii przy tworzeniu żywności personalizowanej, w tym magazynów danych o stanie zdrowia, programów komputerowych do ich przetwarzania oraz druku 3D.
Zagrożenia wynikające z powszechnego stosowania żywności personalizowanej.
Laboratorium:
Wprowadzenie. Przedstawienie propozycji i wybór tematu projektu produktu personalizowanego przez grupę studentów z uzasadnieniem.
Prezentacja multimedialna koncepcji produktu personalizowanego (przedstawienie problemu w oparciu o przegląd literatury, założenia projektu , grupa docelowa, techniki stosowane na etapie realizacji produktu).
Praktyczna realizacja spożywczego produktu personalizowanego w laboratorium.
Prezentacja i podsumowanie projektów.
Teaching methods
Metody podające: wykład informacyjny.
Metody poszukujące: projekt.
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Warunkiem zaliczenia wykładów jest pozytywna ocena z kolokwium zaliczeniowego pisemnego (minimum 60% poprawnych odpowiedzi). Kolokwium zawiera pytania zamknięte i otwarte krótkiej odpowiedzi.
Podstawą zaliczenia zajęć projektowych jest systematyczna realizacja zadań (prezentacja efektów podlegająca ocenie), oraz finalne zaliczenie całej pracy projektowej na ocenę przynajmniej dostateczną.
Ocena końcowa z przedmiotu jest w 75% zależna od oceny z wykonania zadania projektowego i w 25% zależna od oceny z kolokwium.
Recommended reading
Al-Nazer A., Helmy T., Al-Mulhem M.: User's profile ontology-based semantic framework for personalized food and nutrition recommendation. Procedia Computer Science, 32, 2014, 101-108.
Chen Y., Subburathinam A., Chen C. H., Zaki M. J.: Personalized food recommendation as constrained question answering over a large-scale food knowledge graph. In Proceedings of the 14th ACM International Conference on Web Search and Data Mining, March 2021, 544-552.
Claus S. P.: Development of personalized functional foods needs metabolic profiling. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 17(6), 2014, 567-573.
Derossi A., Husain A., Caporizzi R., Severini C.: Manufacturing personalized food for people uniqueness. An overview from traditional to emerging technologies. Critical reviews in food science and nutrition, 60(7), 2020, 1141-1159.
Ferguson, L. R. (Ed.).: Nutrigenomics and nutrigenetics in functional foods and personalized nutrition. CRC Press, 2013.
Freyne J., Berkovsky S.: Intelligent food planning: personalized recipe recommendation. In Proceedings of the 15th international conference on Intelligent user interfaces, February 2010, 321-324.
German J. B., Zivkovic A. M., Dallas D. C., Smilowitz J. T.: Nutrigenomics and personalized diets: What will they mean for food? Annual review of food science and technology, 2, 2011, 97-123.y
German J. B., Yeretzian C., Watzke H. J.: Personalizing foods for health and preference. Food Technol, 58(12), 2004, 26-31.
Ma Y., Zhang L.: Formulated food inks for extrusion-based 3D printing of personalized foods: a mini review. Current Opinion in Food Science, 44, 2022, 100803.
Subramaniyaswamy V., Manogaran G., Logesh R., Vijayakumar V., Chilamkurti N., Malathi D., Senthilselvan N.: An ontology-driven personalized food recommendation in IoT-based healthcare system. The Journal of Supercomputing, 75, 2019,3184-3216.
Further reading
Appleton O., Vanbergen O. (redakcja naukowa Brzozowski T.): Metabolizm i żywienie (wyd. 4), Edra Urban & Partner, Wrocław 2022
Gawęcki J., Roszkowski W. F.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, Tom 3, PWN, Warszawa 2023
Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, Warszawa 2020.
Khan Y., & Bhutta Z. A.: Nutritional deficiencies in the developing world: current status and opportunities for intervention. Pediatric Clinics, 57(6), 2010, 1409-1441.