SylabUZ
Course name | Ekologia i ochrona środowiska w aspekcie żywieniowym |
Course ID | 01.0-WB-TŻŻCP-Eośaż- 23 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Technologia żywności i żywienie człowieka |
Education profile | practical |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | summer term 2024/2025 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Class | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Zapoznanie się z podstawowymi zjawiskami w funkcjonowaniu przyrody, ekologią populacji, biocenozami, ekosystemami i głównymi biomami. Poznanie współzależności między organizmami. Poznanie różnic między ekologią a ochroną środowiska. Zapoznanie się z prawnymi aspektami ochrony przyrody i środowiska oraz głównymi zanieczyszczeniami środowiska. Łańcuchy pokarmowe. Poznanie źródeł zanieczyszczeń środowiska. Wpływ zanieczyszczeń na jakość życia. Zanieczyszczenie środowiska a bezpieczeństwo żywności. Żywność ekologiczna. Nabycie umiejętności wskazywania różnic między zagadnieniami z ekologii i ochrony środowiska. Nabycie umiejętności postrzegania i analizowania negatywnych zjawisk w środowisku przyrodniczym.
Znajomość podstaw biologii na poziomie z liceum ogólnokształcącego.
WYKŁADY
ĆWICZENIA
Metody podające: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Metody poszukujące: problemowa, studium przypadku, dyskusja, projekt, zajęcia terenowe
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład: zaliczenie kolokwium w formie testu - na ocenę pozytywną wymagane uzyskanie powyżej 50% poprawnych odpowiedzi.
Ćwiczenia: zaliczenie projektu na temat: "Jak wykorzystać program rolnośrodowiskowy i ekoschematy do produkcji żywności ekologicznej".
Ocena końcowa: Ustalana jako średnia arytmetyczna z wykładu i ćwiczeń.
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 11-04-2024 17:13)