SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

OS6b - Food biotechnology - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu OS6b - Food biotechnology
Kod przedmiotu 13.4-WB-OS2P-BT.żyw-S17
Wydział Wydział Nauk Biologicznych
Kierunek Environmental Protection
Profil ogólnoakademicki
Rodzaj studiów pierwszego stopnia z tyt. licencjata
Semestr rozpoczęcia semestr zimowy 2017/2018
Informacje o przedmiocie
Semestr 5
Liczba punktów ECTS do zdobycia 6
Typ przedmiotu obowiązkowy
Język nauczania angielski
Sylabus opracował
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 - - Egzamin
Ćwiczenia 30 2 - - Zaliczenie na ocenę

Cel przedmiotu

Study of application possibilities of biotic factors in food technology
 

Wymagania wstępne

Basic of biotechnology, chemistry, physics

Zakres tematyczny

Lecture. Bioreactors: principle of operation, requirements, criteria of division, criteria of scale change. Bioprocesses: biosynthesis, biotransformation, biohydrolysis, fermentation, bioleaching, biodegradation. Basic operations and processes in biotechnology. Fermentation technologies: types, characteristics, significance, application. Methods of securing biotechnological products: filtration, filtration, centrifugation, flotation. Processing of vegetable and animal raw materials. By-products, unfavorable biotechnological processes in the food industry. Microbiological synthesis of vitamins.Dangers from biotechnology - Classification of microorganisms for biohazards, factors that reduce risks, categories in which biohazard analysis should be considered. Exercises. Application of fermentation technologies in food production processes from plant and animal raw materials and food ingredients and additives. Starter cultures and enzyme preparations. Enzymatic processes used in biotechnological treatment of food ingredients. Biological methods of food analysis.

Metody kształcenia

-feeding (lecture in form of multimedia presentation)

-practical (laboratory exercises in the form of experiences with the use of equipment and facilities in the biotechnology laboratory

 

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Literatura podstawowa

[1] Bednarski W., Reps A. Biotechnologia żywności. WNT. 2001.

[2] Tabiś B., Grzywacz R. Procesy i reaktory biochemiczne. Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej. 1993.

[3] Twardowski T. Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii. Edytor Poznań. 2001.

[4] Chmiel A. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN. 1998.

[5]  Pijanowski., Dłużewski M.: „Ogólna technologia żywności”  WNT W-wa, 1996

Literatura uzupełniająca

[1] Russel; S.: „Biotechnologia” PWN W-wa, 1990

Uwagi


Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Lucyna Słomińska (ostatnia modyfikacja: 03-10-2017 12:26)