SylabUZ
Nazwa przedmiotu | OS6b - Food biotechnology |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-OS2P-BT.żyw-S17 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Environmental Protection |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. licencjata |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2017/2018 |
Semestr | 5 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 6 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | angielski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | - | - | Egzamin |
Ćwiczenia | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Study of application possibilities of biotic factors in food technology
Basic of biotechnology, chemistry, physics
Lecture. Bioreactors: principle of operation, requirements, criteria of division, criteria of scale change. Bioprocesses: biosynthesis, biotransformation, biohydrolysis, fermentation, bioleaching, biodegradation. Basic operations and processes in biotechnology. Fermentation technologies: types, characteristics, significance, application. Methods of securing biotechnological products: filtration, filtration, centrifugation, flotation. Processing of vegetable and animal raw materials. By-products, unfavorable biotechnological processes in the food industry. Microbiological synthesis of vitamins.Dangers from biotechnology - Classification of microorganisms for biohazards, factors that reduce risks, categories in which biohazard analysis should be considered. Exercises. Application of fermentation technologies in food production processes from plant and animal raw materials and food ingredients and additives. Starter cultures and enzyme preparations. Enzymatic processes used in biotechnological treatment of food ingredients. Biological methods of food analysis.
-feeding (lecture in form of multimedia presentation)
-practical (laboratory exercises in the form of experiences with the use of equipment and facilities in the biotechnology laboratory
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
[1] Bednarski W., Reps A. Biotechnologia żywności. WNT. 2001.
[2] Tabiś B., Grzywacz R. Procesy i reaktory biochemiczne. Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej. 1993.
[3] Twardowski T. Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii. Edytor Poznań. 2001.
[4] Chmiel A. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN. 1998.
[5] Pijanowski., Dłużewski M.: „Ogólna technologia żywności” WNT W-wa, 1996
[1] Russel; S.: „Biotechnologia” PWN W-wa, 1990
Zmodyfikowane przez prof. dr hab. inż. Lucyna Słomińska (ostatnia modyfikacja: 03-10-2017 12:26)