SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie człowieka z elementami dietetyki - przedmiot ogólnouczelniany |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-UZP-ŻCzzED-S18 |
Wydział | Oferta ogólnouczelniana |
Kierunek | Oferta ogólnouczelniana |
Profil | - |
Rodzaj studiów | |
Semestr | semestr zimowy 2018/2019 |
Jednostka obsługująca przedmiot | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obieralny |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie |
Uzyskanie wiedzy o zasadach prawidłowej diety oraz wpływie odżywiania na organizm w różnych stanach zdrowotnych i fizjologicznych.
podstawy chemii i biologii
Podstawowe składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka. Wartość energetyczna pożywienia i sposoby określania indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. Choroby dietozależne (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory). Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Alergie i nietolerancje pokarmowe – dietetyczne sposoby łagodzenia ich skutków. Przegląd popularnych diet redukcyjnych (odchudzających). Diety dla osób aktywnych fizycznie i sportowców. Przegląd diet specjalnych (dieta wegetariańska, wegańska, bezglutenowa).
wykład problemowy
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:
- test wielokrotnego wyboru (treści wykładowe),
- sprawdzanie obecności na zajęciach.
Kryteria sprawdzania efektów kształcenia:
( 0 - 50)% - nie zalicza się
(50 - 100)% - zalicza się.
Sposób zaliczenia:
Zaliczenie bez oceny
Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. PWN, Warszawa 2009
Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010
Jarosz M.: Normy żywienia dla Polski. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017
Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN Warszawa 2012
Ciborowska H., Rudnicka A., Ciborowski A. (współpraca): Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa 2014
Mizera J., Mizera K.: Dietetyka sportowa. Wyd. Galaktyka 2017
Uzupełniająco wybrane pozycje z czasopism branżowych i artykuły zaproponowane przez prowadzącą
Prowadzący zajęcia: dr inż. Bogna Latacz , dr inż. Anna Gawrońska
Zmodyfikowane przez mgr Renata Kubiak (ostatnia modyfikacja: 11-04-2018 14:20)