SylabUZ

Wygeneruj PDF dla tej strony

Żywienie człowieka z elementami dietetyki - przedmiot ogólnouczelniany - opis przedmiotu

Informacje ogólne
Nazwa przedmiotu Żywienie człowieka z elementami dietetyki - przedmiot ogólnouczelniany
Kod przedmiotu 01.3-WZS-UZP-ŻCzzED-S18
Wydział Oferta ogólnouczelniana
Kierunek Oferta ogólnouczelniana
Profil -
Rodzaj studiów
Semestr semestr zimowy 2018/2019
Jednostka obsługująca przedmiot Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
Informacje o przedmiocie
Liczba punktów ECTS do zdobycia 2
Typ przedmiotu obieralny
Język nauczania polski
Sylabus opracował
  • dr inż. Anna Gawrońska
Formy zajęć
Forma zajęć Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) Forma zaliczenia
Wykład 30 2 18 1,2 Zaliczenie 

Cel przedmiotu

Uzyskanie wiedzy  o  zasadach prawidłowej diety oraz wpływie odżywiania na organizm w różnych stanach zdrowotnych i fizjologicznych.

Wymagania wstępne

podstawy chemii i biologii

Zakres tematyczny

Podstawowe składniki pokarmowe i ich rola w organizmie człowieka. Wartość energetyczna pożywienia i sposoby określania indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. Choroby dietozależne (otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory). Żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Alergie i nietolerancje pokarmowe – dietetyczne sposoby łagodzenia ich skutków. Przegląd popularnych diet redukcyjnych (odchudzających). Diety dla osób aktywnych fizycznie i sportowców. Przegląd diet specjalnych (dieta wegetariańska, wegańska, bezglutenowa).

 

Metody kształcenia

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych,

wykład problemowy

Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się

Opis efektu Symbole efektów Metody weryfikacji Forma zajęć

Warunki zaliczenia

Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:

- test wielokrotnego wyboru (treści wykładowe),

- sprawdzanie obecności na zajęciach.

Kryteria sprawdzania efektów kształcenia:

( 0 - 50)% - nie zalicza się

(50 - 100)% - zalicza się.

 Sposób zaliczenia:

Zaliczenie bez oceny

 

Literatura podstawowa

Hasik J.,  Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. PWN, Warszawa 2009

Jarosz M.: Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2010

Jarosz M.: Normy żywienia dla Polski. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017

Grzymisławski M., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. PWN Warszawa 2012

Ciborowska H., Rudnicka A., Ciborowski A. (współpraca): Dietetyka. Żywienie  zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa 2014

Mizera J., Mizera K.: Dietetyka sportowa. Wyd. Galaktyka 2017

Literatura uzupełniająca

Uzupełniająco wybrane pozycje z czasopism branżowych i artykuły zaproponowane przez prowadzącą

Uwagi

Prowadzący zajęcia: dr inż. Bogna Latacz , dr inż. Anna Gawrońska


Zmodyfikowane przez mgr Renata Kubiak (ostatnia modyfikacja: 11-04-2018 14:20)