SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy chromatograficznej |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-Pr_śr-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2018/2019 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie z zagadnieniami pobierania i przygotowania próbek żywnościowych do dalszych etapów analizy chemicznej.
Zapoznanie z nowoczesnymi technikami separacyjnymi.
Rozwijanie umiejętności prawidłowego doboru i zaplanowania procedury analitycznej do oznaczanego analitu będącego składnikiem żywności.
Ukończone kursy: chemii ogólnej, chemii organicznej oraz chemii fizycznej.
Wykład: Techniki pobierania próbek żywności do celów analitycznych. Procedury stosowane przy pobieraniu próbek. Cel i zakres pobierania próbek. Mineralizacja próbek żywnościowych. Techniki ekstrakcyjne. Wpływ matrycy na przygotowanie próbek. Certyfikowane materiały odniesienia. Podstawy teoretyczne rozdziału chromatograficznego. Aparatura stosowana w chromatografii gazowej i cieczowej. Przykłady stosowania metod chromatograficznych, spektrofotometrycznych i spektrometrii mas do analizy żywności.
Laboratorium: Wydzielenie frakcji polifenolowej z produktów żywnościowych z zastosowaniem różnych typów kolumienek sorpcyjnych. Porównanie sposobów przygotowania próbek przed pomiarem chromatograficznym. Wpływ warunków ekstrakcji na zawartość flawonoidów w produktach żywnościowych. Zapoznanie z budową chromatografu cieczowego, sposobem kontroli i wymiany części eksploatacyjnych. Obsługa programu sterującego chromatografem cieczowym, możliwości kontroli pomiarów i interpretacji uzyskanych wyników. Oznaczanie związków organicznych w produktach żywnościowych metodą HPLC.
<!--EndFragment-->
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem podstawowego sprzętu laboratorium chemicznego).
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: ocena ze sprawdzianu w formie pisemnej, do której Student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych. Sprawdzian trwający 60 minut zawiera 4 zagadnienia. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie min. 50% możliwych do zdobycia punktów.
Laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie oceny z kolokwium pisemnego (uzyskanie min. 50% możliwych do zdobycia punktów) oraz oceny wystawionej ze sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych (jedna ocena, będąca średnią arytmetyczna ocen cząstkowych ze sprawozdań). Ocena końcowa z laboratorium to średnia arytmetyczna oceny uzyskanej z kolokwium oraz oceny za sprawozdania.
Ocena ogólna przedmiotu to średnia arytmetyczna wszystkich zajęć składających się na przedmiot (wykład i laboratorium).
[1] Namieśnik J., Jamrógiewicz Z., Pilarczyk M., Torres L. Przygotowanie próbek środowiskowych do analiz. WNT. Warszawa, 2000.
[2] Witkiewicz Z. Podstawy chromatografii. Wydawnictwo Naukowo – Techniczne. Warszawa, 2005.
[3] Barałkiewicz D., Bulska E. (red.). Specjacja chemiczna. Problemy i możliwości. Wydawnictwo Malamut. Warszawa 2009.
[1] Nogala – Kałucka M. (red.). Analiza żywności. Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznań, 2010.
[2] Voelkel A., Wasiak W. (red.). Chromatografia w praktyce. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej. Poznań, 2011.
Zmodyfikowane przez dr inż. Iwona Sergiel (ostatnia modyfikacja: 18-05-2018 10:43)