SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Bioinżynieria genetyczna |
Kod przedmiotu | 13.0-WB-BTD-BioG-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Zdobycie wiedzy z zakresu mikrorozmnażania roślin, klonowania molekularnego, transformacji genetycznej, manipulacji potranskrypcyjnymi etapami ekspresji genów, co pozwoli na zrozumienie znaczenia biotechnologii i inżynierii genetycznej jako głównego źródła postępu naukowo-technicznego w naukach biologicznych
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie genetyki i biotechnologii roślin i zwierząt
Wykłady
Zajęcia laboratoryjne
Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
Wykłady problemowe
Ćwiczeniowo-praktyczne - kultura in vitro roślin
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych
Obecność na zajęciach
Zaliczenie pisemne treści wykładowych.
Ocena pozytywna przy uzyskaniu minimum 51% wyczerpujących informacji.
Jerzy M., Krzymińska A. (2011) Rozmnażanie wegetatywne roślin ozdobnych. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Poznań
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 09-05-2019 23:35)