SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Biotechnologia produktów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-BTD-BT_Od-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 30 | 2 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem nauczania jest zapoznanie studentów z metodami przetwarzania odpadów przemysłu spożywczego, wykorzystaniem enzymów oraz drobnoustrojów do prowadzenia procesów biotechnologicznych takich jak hydroliza, oczyszczanie oraz biokonwersja związków chemicznych. Student po kursie biotechnologii produktów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego potrafi prawidłowo dobierać rodzaje operacji technologicznych do zamierzonego efektu końcowego przetwarzania.
Podstawy chemii żywności, analizy żywności, ogólna technologia żywności.
Przedmiotem nauczania jest potencjalne wykorzystanie najbardziej powszechnych produktów odpadowych przemysłu spożywczego. Przetwarzanie odpadów w kierunku produkcji etanolu, odzyskiwania wybranych związków chemicznych, wykorzystania drobnoustrojów w procesach przetwarzania odpadów.
Laboratorium :
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie na ocenę pozytywną wszystkich poniższych form:
Zmodyfikowane przez dr inż. Jarosław Kliks (ostatnia modyfikacja: 01-05-2019 11:11)