SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Genetycznie modyfikowane organizmy |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-OSOD-GMO-W-S14_pNadGen4R2ED |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Ochrona środowiska / Ochrona zasobów naturalnych |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2019/2020 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem wykładów jest zapoznanie się z zaletami i obawami związanymi z genetycznie modyfikowanymi organizmami (rośliny, zwierzęta, żywność).
Podstawy biologii, chemii, genetyki.
GMO – definicje gen, genom, transgen Metody modyfikacji genetyczne Rośliny genetycznie modyfikowane – korzyści i zagrożenia zwiazane z uprawą Zwierzęta genetycznie modyfikowane – transgeniczne zwierzęta jako biokatalizatory Żywność genetycznie modyfikowana: zalety i wady Identyfikacja i detekcja GMO Strefy wolne od GMO Kontrowersje wokół GMO GMO - szanse i zagrożenia dla Polski Bezpieczeństwo pracy z GMO i bioetyka.
podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 10 pytań zamkniętych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są prawidłowe odpowiedzi na 6 pytań.
[1] Wiąckowski S.K.: Genetycznie modyfikowane organizmy. Obietnice i fakty, Wydawnictwo Ekonomia i Środowisko 2010.
[2] Twardowski T.: Korzyści, oczekiwania, dylematy biotechnologii, Edytor, Poznań, 2001.
[3] Małolepszy S.: Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa 2001.
[4] Bednarski W., Reps A.: Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa 2001.
[1] Niemirowicz – Szczyt K..: GMO w świetle najnowszych badań. Wydawnictwo SGGW 2012
[2] Bobko A., Cynk K.: Genetycznie modyfikowany organizm jako przedmiot oceny moralnej. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego 2014
[3] Wrześniewska –Wal I.: Żywność genetycznie modyfikowana. Aspekty prawne. Wydawnictwo Uniwersytetu warszawskiego 2008
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 07-05-2019 00:17)