SylabUZ
Course name | Professional practice |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PZ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 10 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Practical training | 300 | 20 | 300 | 20 | Credit |
Nabycie przez studenta praktycznych umiejętności w zakresie żywienia i poradnictwa żywieniowego dla różnych grup ludności oraz edukacji żywieniowej. Rozwijanie i konfrontacja wiedzy nabytej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, a także rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów. Poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.
Znajomość oraz rozumienie roli zagadnień z zakresu podstaw żywienia człowieka oraz podstawowych metod badania żywności. Umiejętność rozwiązywania złożonych zagadnień z zakresu żywienia człowieka oraz umiejętność doboru właściwych technik projektowania jadłospisu, dostosowanych do potrzeb różnych grup ludności. Umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych do podstawowych badań wykorzystywanych do oceny stanu odżywienia człowieka.
Student zobowiązany jest do:
- przekazania informacji o miejscu i terminie planowanej praktyki do 30.04. celem akceptacji przez koordynatora praktyk
- przedłożenia minimum 2 tygodnie przed rozpoczęciem praktyki (najpóźniej do 30.06) podpisanych przez pracodawcę dokumentów dotyczących praktyki (2 x porozumienie, 2 x skierowanie, 1 x ramowy program praktyk)
- posiadania na czas trwania praktyki orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych lub książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne (książeczka Sanepidu) oraz ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków
Zaleca się zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.
Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych zakładach pracy.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku:
-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z zakładu pracy dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się
- pozytywnej opinii o przebiegu praktyki zawodowej wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
- pozytywnej oceny uzyskanej ze wszystkich efektów uczenia się przewidzianych dla praktyki, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy
-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)
Termin realizacji praktyki: 1.07. - 10.09. (zgodę na przyspieszenie terminu praktyki wyraża dziekan)
Czas trwania praktyki: 10 tygodni (300 godzin)
Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 13-01-2023 19:38)