Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami funkcjonującymi w toksykologii; przedstawienie substancji szkodliwych dla zdrowia człowieka spotykanych w żywności; objaśnienie przyczyn występowania tych substancji w środkach spożywczych; przedstawienie sposobów zapobiegania zatruciom; zapoznanie z metodami wykrywania substancji toksycznych w żywności.
Prerequisites
Znajomość podstawowych procesów chemicznych i biochemicznych.
Scope
Tematyka wykładów:
Pojęcie toksykologii. Definicja trucizny i zatrucia. Kryteria oceny toksykologicznej substancji szkodliwych.
Podział i etiologia zatruć. Czynniki wpływające na występowanie i przebieg zatruć. Drogi trucizn
w organizmie – wchłanianie, metabolizm i wydalanie.
Jakość zdrowotna środków spożywczych. Żywność transgeniczna – korzyści i zagrożenia. Wpływ procesów technologicznych na rodzaj i stopień zanieczyszczeń występujących w żywności.
Cele i zasady stosowania substancji dodatkowych. Zagrożenia wynikające ze stosowania substancji dodatkowych dozwolonych.
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Na ocenę końcową składają się:
ocena z zajęć laboratoryjnych - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich kolokwiów oraz ze sprawozdań z zajęć laboratoryjnych; średnia ocen z zajęć laboratoryjnych stanowi 0,4 oceny końcowej.
ocena z egzaminu – warunkiem przystąpienia do egzaminu jest ocena pozytywna z zajęć laboratoryjnych. Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie oceny pozytywnej.
Ocena końcowa jest średnią ważoną oceny z laboratorium (waga 0,4) oraz egzaminu (waga 0,6).
Recommended reading
Praca zbiorowa pod redakcją Brzozowska A.: Toksykologia Żywności – Przewodnik do ćwiczeń, Wyd. SGGW, Warszawa 2004,
Praca zbiorowa pod redakcją Piotrowski J.K.: PODSTAWY TOKSYKOLOGII, WNT, Warszawa 2008,
Further reading
Praca zbiorowa pod redakcją Seńczuk W.: Toksykologia, PZWL, Warszawa 2002,
Seńczuk W.: Toksykologia współczesna, PZWL, Warszawa 2016
Notes
Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 28-04-2020 12:26)