SylabUZ
Course name | Podstawy biotechnologii |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PB |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Class | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problemami współczesnej biotechnologii (np. bioprocesy, biotransformacje, organizmy modyfikowane genetycznie, terapia genowa, biofarmaceutyki, ksenotransplantacje, fermentacje, biopaliwa), zastosowaniem metod biotechnologicznych w oczyszczaniu środowiska (bioremediacja, fitoremediacja) oraz wykorzystania organizmów w przemyśle spożywczym, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii
Wykłady:
Laboratoria:
1. Wykorzystanie mikroorganizmów i enzymów w biotechnologii.
2. Zastosowanie technologii fermentacyjnych w procesach produkcji żywności z surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz składników i dodatków do żywności.
3. Kultury starterowe.
4. Preparaty enzymatyczne.
5. Biotechnologiczna obróbce składników żywności.
6. Izolacja DNA i przygotowanie materiału do analiz molekularnych.
Metody podające:
Ćwiczeniowo-praktyczna:
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się:
1. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.
2. Bednarski W., Repsa A. (red.), Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003.
3. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2010.
Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 28-04-2020 19:23)