SylabUZ

Generate PDF for this page

Podstawy biotechnologii - course description

General information
Course name Podstawy biotechnologii
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PB
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Credit with grade
Class 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problemami współczesnej biotechnologii (np. bioprocesy, biotransformacje, organizmy modyfikowane genetycznie, terapia genowa, biofarmaceutyki, ksenotransplantacje, fermentacje, biopaliwa), zastosowaniem metod biotechnologicznych w oczyszczaniu środowiska (bioremediacja, fitoremediacja) oraz wykorzystania organizmów w przemyśle spożywczym, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska.

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii

Scope

Wykłady:

  1. Zakres, znaczenie i zastosowanie biotechnologii;
  2. Definicje i podstawowe pojęcia w biotechnologii.
  3. Inżynieria biotechnologiczna. Proces biotechnologiczny (np. zastosowanie mikroorganizmów, warunki hodowli, optymalizacja i produkcja).
  4. Procesy biotransformacji z udziałem bakterii kwasu octowego, związków steroidowych i mineralnych, antybiotyków.
  5. Biotechnologia w ochronie środowiska naturalnego. Rozwój technologii bioremediacji i procesów biotransformacji. Eliminacja szeregu zanieczyszczeń i odpadów ze środowiska.
  6. Biotechnologia a rolnictwo. Poprawa wydajności z plonów. Redukcja podatności roślin użytkowych na stresy środowiskowe. Wzrost jakości odżywczej roślin.
  7. Poprawa smaku, tekstury i wyglądu żywności.
  8. Produkcja nowych substancji z roślin użytkowych.
  9. Organizmy genetycznie modyfikowane (mikroorganizmy, rośliny i zwierzęta transgeniczne).
  10. Kontrowersje wokół GMO.
  11. Etyczne, ekonomiczne, prawne i społeczne aspekty biotechnologii.
  12. Kontrowersje wokół biotechnologii.
  13. Perspektywy rozwoju biotechnologii w technologii żywności.

Laboratoria:

1. Wykorzystanie mikroorganizmów i enzymów w biotechnologii.

2. Zastosowanie technologii fermentacyjnych w procesach produkcji żywności z surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz składników i dodatków do żywności.

3. Kultury starterowe.

4. Preparaty enzymatyczne.

5. Biotechnologiczna obróbce składników żywności. 

6. Izolacja DNA i przygotowanie materiału do analiz molekularnych.

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe

 Ćwiczeniowo-praktyczna:

  •  laboratoria

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

  • sprawdziany/kolokwia w trakcie semestru
  • prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych 
  • kolokwium zaliczeniowe z treści wykładowych

Recommended reading

1. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.

2. Bednarski W., Repsa A. (red.), Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2003.

3. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2010.

 

 

Further reading

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 28-04-2020 19:23)