SylabUZ
The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
winter term 2020/2021
Human nutrition - First-cycle studies leading to Engineer's degree
Standarization and quality of foods
Standarization and quality of foods - course description
Course information
Semester
4
ECTS credits to win
3
Course type
obligatory
Teaching language
polish
Author of syllabus
Classes forms
The class form
Hours per semester (full-time)
Hours per week (full-time)
Hours per semester (part-time)
Hours per week (part-time)
Form of assignment
Lecture
15
1
9
0,6
Credit with grade
Class
30
2
18
1,2
Credit with grade
Aim of the course
Celem nauczania jest zapoznanie studentów z towaroznawczą klasyfikacją żywności oraz podstawowymi kryteriami oceny jakości surowców i produktów żywnościowych w aspekcie spełniania bezpieczeństwa i wartości żywieniowej.
Prerequisites
Save changes
Podstawy z zakresu żywienia, właściwości składników żywności.
Scope
Wykłady:
Jakość żywności – zagadnienia ogólne. Klasyfikacja żywności
Standaryzacja żywności, rola normalizacji w kreowaniu jakości żywności
Znakowanie żywności i inne wymogi prawa żywnościowego
Zanieczyszczenia chemiczne, fizyczne i biologiczne w żywności, jako podstawowe czynniki ryzyka
Charakterystyka towaroznawcza żywności pochodzenia zwierzęcego: żywiec i drób rzeźny, ryby i ich przetwory
.Charakterystyka towaroznawcza żywności pochodzenia zwierzęcego: mleko i jaja, miód i ich przetwory
Charakterystyka towaroznawcza żywności pochodzenia roślinnego: owoce, warzywa, zboża i ich przetwory
Substancje dodatkowe dozwolone – wpływ na jakość produktów spożywczych
Ćwiczenia:
Kryteria jakości żywności
Analiza zagrożeń w produkcji żywności pochodzenia roślinnego
Analiza zagrożeń w produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego
Podstawowe elementy obowiązkowe i nieobowiązkowe w ocenie towaroznawczej surowców i produktów spożywczych
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Pieczywo i makarony
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Wyroby cukiernicze
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Obiadowe koncentraty spożywcze
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Deserowe koncentraty spożywcze
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Sery dojrzewające i topione
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Konserwy rybne
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Napoje owocowe
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Dżemy i przetwory owocowe
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Przekąski
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Napoje bezalkoholowe
Towaroznawcza i sensoryczna ocena jakości żywności. Słodycze i miód
Teaching methods
wykłady:
wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
wykład problemowy
sytuacyjna: analiza przypadku
ćwiczenia laboratoryjne (analiza jakości różnych produktów spożywczych wg wybranych standardów)
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z poszczególnych form sprawdzenia wiedzy studentów:
sprawdziany/kolokwia w trakcie semestru
prezentacje wyników i raporty na zajęciach ćwiczeniowych
testy wielokrotnego wyboru
W trakcie ćwiczeń sprawdziany cząstkowe;
Zaliczenie treści wykładowych: pisemny test z pytaniami otwartymi połączony z częścią ustną;
Recommended reading
Towaroznawstwo żywności. D. Kołożyn-Krajewska, T. Sikora. WSiP, Warszawa 2009.
Towaroznawstwo żywności przetworzonej. Technologia i ocena jakościowa. Pr. zbior. pod red F. Świderskiego. Wyd. SGGW, Warszawa, 2003
Further reading
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Surowce. T. Skrabka-Błotnicka. Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław, 2007.
Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Pr. zbior. pod red. K. Świetlikowskiej. Wyd. SGGW, Warszawa, 2008.
Notes
Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 09-04-2020 12:15)