SylabUZ
Course name | Food additives |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-DŻ |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 1 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Celem nauczania jest zdobycie wiedzy na temat uwarunkowań prawnych i technologicznych stosowania dodatków w produkcji żywności.
Wiedza z zakresu chemii żywności.
Treści programowe: omówienie wymagań prawnych dotyczących warunków stosowania dodatków do żywności. dodatki do żywności - definicje, pojęcia, zasady, dodatki do żywności - uwarunkowania prawne, barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości, przeciwutleniacze i synergenty, emulgatory, hydrokoloidy, substancje tworzące lub utrzymujące strukturę, aromaty, przyprawy i substancje smakowe, substancje słodzące, substancje wzbogacające, dodatki pomocnicze – enzymy, nośniki, rozpuszczalniki, dodatki pomocnicze – substancje klarujące, filtrujące, gazy, na powierzchnię
Metody podające:
-wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykład problemowy
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się:
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 06-04-2020 17:06)