SylabUZ
Course name | Podstawy projektowania w gastronomii |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-PPG |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Project | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Przekazanie Studentom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie projektu technologicznego dotyczącego małej jednostki produkcyjnej, oddziału/ punktu gastronomicznego, jadłodajni, restauracji.
Podstawowa wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności i przepisów (obowiązujących) dotyczących produkcji żywności.
Treści programowe:
1 Określenie głównych założeń projektowych i programu produkcyjnego zakładu
2 Wybór technologii produkcji dla produkowanych asortymentów
3 Wykonanie bilansów masowych dla poszczególnych asortymentów
4 Wstępny dobór urządzeń podstawowych dla przyjętych technologii
5 – 6 Dobór urządzeń podstawowych dla poszczególnych procesów technologicznych
7 Opracowanie schematów technologicznych dla założonych ciągów produkcyjnych
8 – 9 Obliczanie powierzchni magazynów
10 Opracowanie planu generalnego tras transportowych
11 – 12 Opracowanie planu przestrzennego projektowanej jednostki produkcyjnej
13 Dobór środków transportowych
14 Określenie struktury zatrudnienia
15 Obliczanie wskaźników charakteryzujących zaprojektowany obiekt
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na każdych ćwiczeniach sprawdzenie opracowań omówionych zagadnień wchodzących w zakres projektu. Ćwiczenia kończą się ustną obroną wykonanego projektu (oddanego w formie zwartego opracowania zawierającego część opisową, obliczeniową i zbiór rysunków).
Sposób zaliczenia:
Ustna obrona projektu.
Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 05-04-2020 15:49)