SylabUZ

Generate PDF for this page

Food safety and quality management systems - course description

General information
Course name Food safety and quality management systems
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-BPŻSZJ
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy na temat systemów zapewnienia bezpieczeństwa produkcji w łańcuchu żywnościowym oraz wiedzy na temat dedykowanych dla branży systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem, w tym także zintegrowanych systemów zarządzania.

Prerequisites

Znajomość podstawowych zasad bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym oraz podstawowych przepisów prawa żywnościowego.

Scope

Treści programowe:

Wykład 1. Łańcuch produkcji żywności w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego

Wykład 2. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności: GAP, GMP/GHP, HACCP

Wykład 3. Standard ISO 22000

Wykład 4. Inne standardy powszechne w łańcuchu produkcji żywności (IFS, BRC)

Wykład 5. Elementy praktycznego dokumentowania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności

Wykład 6. Integracja systemów zarządzanie jakością i bezpieczeństwem

Wykład 7: Zintegrowane systemy zarządzania.

 

Ćwiczenie 1. Łańcuch jakości i procesy w systemach zapewnienia jakości

Ćwiczenie 2. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – księga

Ćwiczenie 3. Tworzenie standardów GAP, GMP, GHP – instrukcje

Ćwiczenie 4. System HACCP – przyjęcie polityki w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, analiza zagrożeń, projektowanie planu monitorowania CCP

Ćwiczenie 5.  Omówienie projektów  

Ćwiczenie 6. Audyt zgodności z zasadami GAP, GMP/GHP i HACCP

Ćwiczenie 7. Dokumentowanie audytu

Ćwiczenie 8. Zaliczanie projektów

 

Teaching methods

Metody  podające:

- Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

- wykład problemowy

Metody poszukujące:

- sytuacyjna: analiza przypadku

- ćwiczenia projektowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest uzyskanie pozytywnej oceny z ćwiczeń oraz kolokwium zaliczeniowego z wykładu. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną oceny z ćwiczeń oraz oceny z wykładu.

Recommended reading

1. Pr. zbiorowa pod red Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Wyd. UP we Wrocławiu, 2009.

2. Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności. Teoria i praktyka. Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2010.

3. Dokumenty normatywne z zakresu systemów zarządzania jakością w branży spożywczej oraz zintegrowanych systemów zarządzania.

Further reading

1. Łunarski Jerzy. Zarządzanie jakością, standardy i zasady. Wyd. Nauk.-Techniczne, Warszawa, 2008

Notes

W sylabusie wprowadzono treści dotyczące systemów zarządzania jakością, bezpieczeństwem oraz środowiskiem w branży spożywczej. Wiedzę do ich efektywnego przekazania zdobyto podczas studiów podyplomowych pn. "Menedżer jakości", w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 28-04-2020 09:43)