SylabUZ
Course name | Edukacja żywieniowa i promocja zdrowego żywienia |
Course ID | 01.0-WZS-ŻCZP-eduk- |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Project | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Poznanie sposobów, metod i środków stosowanych w edukacji żywieniowej różnych grup społeczeństwa. Nabycie praktycznych umiejętności przygotowania programu edukacyjnego promującego zmianę niewłaściwych nawyków żywieniowych na pożądane
Znajomość zagadnień z zakresu żywienia człowieka, dietetyki
Wykłady:
Sytuacja zdrowotna społeczeństw Świata, szczególnie Europy , w aspekcie jej związków ze sposobem odżywiania.Społeczne i ekonomiczne aspekty stałego wzrostu zachorowań na choroby dietozależne - szczególnie cukrzycę typu II i choroby układu krążenia. Rola edukacji w kreowaniu pozytywnych modeli odżywiania w społeczeństwie. Wyniki badań statystycznych z zakresu zdrowia i żywienia jako użyteczne narzędzie w propagowaniu właściwych postaw. Metody i środki upowszechniania wiedzy
o zasadach zdrowego żywienia dla różnych grup społeczeństwa. Edukacja żywieniowa dzieci. Edukacja żywieniowa młodzieży. Edukacja żywieniowa dorosłych i seniorów. Przykłady programów edukacyjnych. Metody walidacji skuteczności programów.
Projekt :
Przygotowanie, w formie projektu, programu edukacji żywieniowej, skierowanego do konkretnej grupy społecznej, mającego rozwiązać określony problem żywieniowy. Realizacja projektu jest podzielona na etapy.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się:
- zaliczenie 100% prac projektowych,
- pozytywne oceny z 2 prezentacji tworzenia części projektu
- zaliczenie przedmiotowego kolokwium pisemnego obejmującego treści wykładowe - ocena pozytywna - przynajmniej 60% prawidłowych odpowiedzi.
Oceną z przedmiotu jest średnia z ocen z projektu i oceny z testu (50/50%).
W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu społecznych i ekonomicznych aspektów wzrostu zachorowań na choroby dietozależne (cukrzycy II i chorób układu krążenia), nabytych podczas studiów podyplomowych Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna na UJ w Krakowie, w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych
Modified by dr inż. Bogna Latacz (last modification: 17-04-2020 16:12)