SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Analizy enzymatyczne i procesowe |
Kod przedmiotu | 13.9-WB-BTD-An_enz-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia ogólna |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie zaawansowanych metod stosowanych w analizach enzymatycznych i procesowych.
Zaliczony przedmiot Programowanie obiektowe w biotechnologii.
Laboratorium
Zaawansowane analizy procesów tlenowych namnażania biomasy i procesów enzymatycznych. Analizy enzymów niebiałkowych i sztucznych oraz centrów aktywnych enzymów. Zaawansowane analizy testów enzymatycznych.
Laboratorium - samodzielna praca przy komputerze. Przerabiany materiał według instrukcji przekazanych przez prowadzącego zajęcia. Dyskusje prowadzące do pogłębienia wiedzy i lepszego zrozumienia przerabianego materiału.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Laboratorium – ocena na podstawie wykonanego opracowania zawierającego:
a) zaawansowane analizy wybranego procesu tlenowego namnażania biomasy i procesu enzymatycznego,
b) analizy enzymów niebiałkowych i sztucznych,
c) analizy centrów aktywnych enzymów,
d) zaawansowane analizy wirtualnego testu enzymatycznego.
1. Bednarski W., Fiedurek J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, Wydawnictwo WNT, 2012.
2. Berg J.M, Tymoczko J.L., Stryer L., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005.
3. Murray R.K., Granner D.K., Rodwell V.W., Biochemia Harpera, Ilustrowana, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008.
4. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, Wydawnictwo PWN, 2011.
Chmiel A., Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Wydawnictwo PWN, 2006.
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Andrzej Kasperski, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 28-04-2020 09:46)