SylabUZ
Course name | Toksykologia żywności |
Course ID | 13.9-WB-BTD-TŻ-S18 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Biotechnology / Biotechnologia żywności |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 3 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami z zakresu podstaw toksykologii oraz toksykologii żywności, uzyskanie przez słuchacza wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej znajomości zagadnień związanych z nieodwracalnymi dla organizmu i środowiska skutkami, powodowanymi wpływem ksenobiotyków oraz technik laboratoryjnych służących ocenie zagrożeń toksykologicznych.
Znajomość podstaw biologii, chemii, biochemii oraz toksykologii na poziomie licencjatu.
Wykłady. Wybrane zagadnienia z podstaw toksykologii - kierunki rozwoju toksykologii, podstawowe pojęcia, właściwości i czynniki determinujące toksyczność trucizn, toksykokinetyka, toksykodynamika, biokumulacja i biomagnifikacja trucizn w łańcuchu troficznym. Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności - toksyny pochodzenia naturalnego, zanieczyszczenia przemysłowe, środki ochrony roślin, substancje powstające w procesach technologicznych.
Laboratorium. Naturalne związki antyodżywcze i szkodliwe w surowcach i produktach żywnościowych: oznaczenie zawartości kwasu szczawiowego, wybranych substancji powstających w procesach technologicznych, związków chemicznych występujących w żywności jako skutek zanieczyszczenia powietrza, wód i gleby, chemizacji rolnictwa.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej),
- praktyczna (laboratorium z wykorzystaniem dostępnych metod oznaczania skażenia żywności)
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład, zaliczenie z oceną: pisemne udzielenie odpowiedzi na trzy pytania (pytanie I – 2 pkt, pytanie II – 2pkt, pytanie III – 2 pkt), czas trwania zaliczenia – 90 min., ocena – dostateczny – 4 pkt, dostateczny plus – 5 pkt, dobry – 6 pkt, dobry plus lub b. dobry – 6 pkt + oryginalność udzielonej odpowiedzi.
Laboratorium, zaliczenie z oceną: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: testy sprawdzające wiedzę – ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów i test umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych. Na ocenę końcową składa się ocena z laboratorium i z egzaminu (po 50%).
1. Seńczuk W. (red.). Toksykologia. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 1994
2. Jurowski K., Madej K., Piekoszewski W. Zarys toksykologii żywności. KWSPZ, Kraków 2016
3. Zakrzewski Sigmund F. (tłumaczenie: Boczoń Wł., Koroniak H.). Podstawy toksykologii środowiska. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000
4. Jabłoński L. (red.). Epidemiologia. Wyd. FOLIUM, Lublin 1996
1. Korczak C.W. Higiena. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1998
2. Dziubek Z. (red.). Choroby zakaźne i pasożytnicze. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1996
brak
Modified by prof. dr hab. Ewa Jaśkiewicz (last modification: 06-05-2020 16:54)