SylabUZ

Generate PDF for this page

Toksykologia żywności - course description

General information
Course name Toksykologia żywności
Course ID 13.9-WB-BTD-TŻ-S18
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. Ewa Jaśkiewicz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade
Laboratory 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z wybranymi zagadnieniami z zakresu podstaw toksykologii oraz toksykologii żywności, uzyskanie przez słuchacza wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej znajomości zagadnień związanych z nieodwracalnymi dla organizmu i środowiska skutkami, powodowanymi wpływem ksenobiotyków oraz technik laboratoryjnych służących ocenie zagrożeń toksykologicznych.

Prerequisites

Znajomość podstaw biologii, chemii, biochemii oraz toksykologii na poziomie licencjatu.

Scope

Wykłady. Wybrane zagadnienia z podstaw toksykologii - kierunki rozwoju toksykologii, podstawowe pojęcia, właściwości i czynniki determinujące toksyczność trucizn, toksykokinetyka, toksykodynamika, biokumulacja i biomagnifikacja trucizn w łańcuchu troficznym. Wybrane zagadnienia z zakresu toksykologii żywności - toksyny pochodzenia naturalnego, zanieczyszczenia przemysłowe, środki ochrony roślin, substancje powstające w procesach technologicznych.

Laboratorium. Naturalne związki antyodżywcze i szkodliwe w surowcach i produktach żywnościowych: oznaczenie zawartości kwasu szczawiowego, wybranych substancji powstających w procesach technologicznych, związków chemicznych występujących w żywności jako skutek zanieczyszczenia powietrza, wód i gleby, chemizacji rolnictwa.

Teaching methods

- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej),

- praktyczna (laboratorium z wykorzystaniem dostępnych metod oznaczania skażenia żywności)

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład, zaliczenie z oceną: pisemne udzielenie odpowiedzi na trzy pytania (pytanie I – 2 pkt, pytanie II – 2pkt, pytanie III – 2 pkt), czas trwania zaliczenia – 90 min., ocena – dostateczny – 4 pkt, dostateczny plus – 5 pkt, dobry – 6 pkt, dobry plus lub b. dobry – 6 pkt + oryginalność udzielonej odpowiedzi.

Laboratorium, zaliczenie z oceną: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć laboratoryjnych, przewidzianych do realizacji w ramach programu. Ocenie podlegają: testy sprawdzające wiedzę – ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów i test umiejętności praktycznych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych. Na ocenę końcową składa się ocena z laboratorium i z egzaminu (po 50%). 

Recommended reading

1.         Seńczuk W. (red.). Toksykologia. Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 1994

2.         Jurowski K., Madej K., Piekoszewski W. Zarys toksykologii żywności. KWSPZ, Kraków 2016 

3.         Zakrzewski Sigmund F. (tłumaczenie: Boczoń Wł., Koroniak H.). Podstawy toksykologii środowiska. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000

4.         Jabłoński L. (red.). Epidemiologia. Wyd. FOLIUM, Lublin 1996

Further reading

1.     Korczak C.W. Higiena. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1998

2.     Dziubek Z. (red.). Choroby zakaźne i pasożytnicze. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 1996

Notes

brak 


Modified by prof. dr hab. Ewa Jaśkiewicz (last modification: 06-05-2020 16:54)