SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Organizacja i zarządzanie jakością w biotechnologii żywności |
Kod przedmiotu | 13.4-WB-BTD-OiZBŻ-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2020/2021 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w organizacji i zarządzaniu jakością w biotechnologii, z uwzględnieniem zarządzania wiedzą, rozwojem innowacyjności oraz personalizacji w systemach zarządzania jakością.
Podstawowa wiedza z zakresu zarządzania jakością oraz ekonomii i marketingu.
Problematyka zarządzania jakością we współczesnej, innowacyjnej organizacji o charakterze biotechnologicznym. Transfer wiedzy i innowacyjnych technologii, zarządzanie wiedzą, zarządzanie zasobami ludzkimi. Kompleksowe zarządzanie jakością w ujęciu procesowym. Wybrane metody i narzędzia w zarządzaniu jakością w procesach biotechnologicznych oraz laboratoriach badawczo-rozwojowych. Wykorzystywanie rozwiązań normatywnych w zakresie zarządzania i zintegrowanych systemów zarządzania. Wykorzystanie narzędzi Lean Management i Lean Manufacturing w optymalizacji procesów biotechnologicznych.
Wykład multimedialny połączony z dyskusją.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie testu końcowego.
1. Hamrol A. ,Mantura W. Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. PWN, Warszawa, 2012.
2. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa, 2010.
3. Łunarski J. Zarzadzanie jakością. Standardy i zasady. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008.
4. Molenda M., Hąbek P., Szczęśniak B. Zarządzanie jakością w organizacji. Wybrane zagadnienia. Wyd. Politechniki Śląskiej, Gliwice, 2016.
5. Prahalad C.K., Krishnan M.S. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN, Warszawa, 2010.
1. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009.
2. Czasopisma:
- Nowoczesne Zarządzanie;
- Organizacja i Kierowanie;
- Marketing i zarządzanie.
W sylabusie wprowadzono treści dotyczące systemów zarządzania jakością oraz narzędzi i metod zgodnych z filozofią szczupłego zarządzania (Lean). Wiedzę do ich efektywnego przekazania zdobyto podczas studiów podyplomowych pn. "Menedżer jakości" oraz "Lean Manufacturing" w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 22-05-2020 14:32)