SylabUZ

Generate PDF for this page

Microbiology - course description

General information
Course name Microbiology
Course ID Mikrobiologia 01LBUD_pNadGen8O8Q3
Faculty Faculty of Civil Engineering, Architecture and Environmental Engineering
Field of study Environmental Engineering
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Katarzyna Łuszczyńska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade
Lecture 30 2 18 1,2 Exam

Aim of the course

Zapoznanie studenta z klasyfikacją, identyfikacją oraz morfologią różnych grup mikroorganizmów: wirusy, bakterie, promieniowce, grzyby. Wzrost, rozmnażanie, występowanie oraz rola mikroorganizmów w różnych typach środowisk. Zapoznanie studentów z pozytywną i negatywną stroną oddziaływania mikroorganizmów na otoczenie człowieka. Poznanie przedstawicieli wybranych szczepów mikroorganizmów stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Metody mikrobiologiczne oznaczania aktywności mikroorganizmów w różnych środowiskach oraz wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy.

Prerequisites

Formalne: podstawy biologii, ekologii.

Nieformalne: brak

Scope

Program wykładów: Powstanie i rozwój mikrobiologii. Budowa komórki prokariotycznej. Morfologiczna i ekologiczna charakterystyka różnych grup mikroorganizmów (głównie wirusy, bakterie, promieniowce i grzyby). Metabolizm mikroorganizmów (tlenowy i beztlenowy, metabolizm fototrofów oraz chemolitotrofów). Rola enzymów w procesach metabolicznych. Udział i rola mikroorganizmów w procesach fermentacji (np. fermentacja alkoholowa, mlekowa, masłowa). Fermentacja metanowa i rola archebakterii. Wzrost i rozmnażanie mikroorganizmów. Występowanie i rola mikroorganizmów w różnych środowiskach. Udział mikroorganizmów w obiegu pierwiastków. Wpływ czynników środowiskowych na mikroorganizmy występujące w glebie, wodzie i w ściekach. Wzajemne oddziaływanie mikroorganizmów. Wykorzystanie mikroorganizmów w przemyśle i inżynierii środowiska.

Program ćwiczeń laboratoryjnych: Zapoznanie się z podstawowymi zasadami i technikami pracy oraz sprzętem stosowanym w laboratorium mikrobiologicznym. Mikroskopowa analiza bakterii, promieniowców i grzybów pleśniowych. Metody hodowlane stosowane w mikrobiologii. Badanie wielkości, kształtów i układów komórek bakterii. Metody barwienia bakterii: barwienie proste i metodą Grama. Określanie liczebności mikroorganizmów w wodzie, glebie i powietrzu. Analiza sanitarna wody. Określanie miana coli. Oznaczanie wpływu czynników środowiskowych (pH, temperatura, promieniowanie) na wzrost i rozwój wybranych grup mikroorganizmów. Analiza mikrobiologiczna gleby. Analiza mikrobiologiczna powietrza.

Teaching methods

Metody podające: wykład konwencjonalny, wykład problemowy, wykład z prezentacją multimedialną.
Metody poszukujące: samodzielna praca studenta - mikroskopowanie i identyfikacja materiału biologicznego (zajęcia laboratoryjne), samodzielne przygotowanie lub pobór prób do przeprowadzenia wybranych typów analiz (zajęcia laboratoryjne i terenowe).

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Laboratorium: podstawą zaliczenia są średnia ocen ze sprawozdań ze zrealizowanych zajęć oraz ocena z pisemnego kolokwium na koniec zajęć laboratoryjnych.

Wykład: egzamin - pisemne kolokwium zawierające 3 pytania egzaminacyjne.Skala ocen: uzyskane punkty/ocena: 0÷50%/niedostateczny, 51÷60%/dostateczny, 61÷70%/ dostateczny plus, 71÷80%/ dobry, 81÷90%/ dobry plus, 91÷100%/ bardzo dobry.

Podstawą ustalenia oceny końcowej jest średnia ważona uzyskana przez dodanie: 0,5 oceny z wykładu oraz 0,5 oceny z ćwiczeń laboratoryjnych. Średnią ważoną zaokrągla się do dwóch miejsc po przecinku. Ocena końcowa ustalona jest na podstawie średniej ważonej zgodnie z zasadą: poniżej 3,24 – dostateczny, od 3,25 do 3,74 – dostateczny plus, od 3,75 do 4,24 – dobry, od 4,25 do 4,74 – dobry plus, od 4,75 – bardzo dobry.

Recommended reading

  1. Baj J. Mikrobiologia, PWN, Warszawa 2018.
  2. Baj J., Markiewicz Z., Życie bakterii. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2005.
  3. Błaszczyk K.M., Mikroorganizmy w ochronie środowiska. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2007.
  4. Libudzisz Z., Kowal K. Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. T. 1 i 2, Wyd. Nauk. Nauk. PWN, Warszawa 2010.
  5. Zyska B., Żakowska Z., Mikrobiologia materiałów. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2005.
  6. Whitt Dixie D., Salyers Abigail A. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko, PWN. Warszawa 2012.

Further reading

  1. Grabińska – Łoniewska A. [red.]. Ćwiczenia laboratoryjne z mikrobiologii ogólnej, Politechnika Warszawska, 1999.
  2. Kocwowa E. Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej dla wyższych szkół technicznych, PWN, 1984.
  3. Markiewicz Z., Kwiatkowski Z.A. Bakterie antybiotyki lekooporność. Wyd. PWN, Warszawa 2015.
  4. Nguyen T.B.L., Laboratorium biotechnologii dla kierunku inżynieria środowiska. Wyd. UZ, Zielona Góra 2009.
  5. Nowak A., Marska B., Wronkowska H., Przewodnik do ćwiczeń z mikrobiologii. Wyd. AR, Szczecin 1995. 
  6. Singleton P. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2000.

Notes

Limit studentów na zajęciach laboratoryjnych wynosi 18 osób.


Modified by dr inż. Katarzyna Łuszczyńska (last modification: 23-04-2021 11:51)