SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Prawo żywnościowe |
Kod przedmiotu | POD pż |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Studia podyplomowe żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | podyplomowe |
Semestr rozpoczęcia | semestr letni 2020/2021 |
Semestr | 1 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | - | - | 7 (w tym jako e-learning) |
0,47 (w tym jako e-learning) |
Zaliczenie na ocenę |
Wprowadzenie studentów do prawa żywnościowego – zasad, źródeł prawa oraz podstawowych definicji; międzynarodowego oraz europejskiego prawa żywnościowego; urzędowej kontroli żywności; odpowiedzialności za produkt żywnościowy; warunków zdrowotnych nowej żywności; GMO; produktów regionalnych i tradycyjnych.
brak
1. Zagadnienia wprowadzające: pojęcie i przedmiot prawa żywnościowego; zasady prawa żywnościowego; źródła prawa żywnościowego; definicja prawna żywności (środka spożywczego)
2. Międzynarodowe i europejskie prawo żywnościowe: źródła międzynarodowego i europejskiego prawa żywnościowego; Wspólna Polityki Rolnej UE a prawo żywnościowe, wpływ organizacji międzynarodowych na kształtowanie prawa żywnościowego, prawo do wyżywienia jako prawo człowieka
3. Urzędowe kontrole żywności: organy właściwie w sprawach kontroli żywności, tryb postępowania w sprawach kontroli żywności
4. Odpowiedzialność za produkt żywnościowy: reżimy odpowiedzialności za produkt w świetle prawa cywilnego; odpowiedzialność administracyjno-prawna oraz prawno-karna za produkt żywnościowy
5. Warunki zdrowotne nowej żywności oraz GMO: pojęcie nowej żywności oraz GMO; prawne aspekty GMO.
6. Produkty regionalne i tradycyjne: pojęcie i kategorie produktów regionalnych i tradycyjnych; postępowanie w sprawie udzielenia ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych.
* metody podające:
- wykład konwersatoryjny
* metody poszukujące:
- studium przypadku – rozwiązywanie problemów prawnych (kazusów), w oparciu o konkretne stany faktyczne.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Sposób zaliczenia: Zaliczenie z oceną na podstawie sprawdzianu wiedzy (pisemny sprawdzian).
1. Oleszko A., Prawo żywnościowe wspólnotowego rynku rolnego, Kraków 2010
2. Taczanowski M., Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w UE, Warszawa 2009
3. Taczanowski M., Prawo żywnościowe, Warszawa 2017
4. Korzycka-Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007
5. Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007
1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2019r. poz. 1252 ze zm.)
2. Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. z 2019r. poz. 2178 ze zm.)
3. Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz. U. z 2019r. poz. 824 ze zm.)
4. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 031 z 1.2.2002, s. 1 ze zm.)
Zmodyfikowane przez dr Justyna Korycka - Korwek (ostatnia modyfikacja: 23-04-2021 13:10)