SylabUZ

Generate PDF for this page

Basso continuo - course description

General information
Course name Basso continuo
Course ID 03.2-WA-EASMD-BaCont-S21
Faculty Faculty of Arts
Field of study Music Education
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 2
Course type optional
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Bartłomiej Stankowiak, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Class 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie z zasadami odczytu zapisu basu cyfrowanego i wprowadzenie do realizacji basso continuo.

Prerequisites

Podstawowe umiejętności w zakresie gry na instrumencie klawiszowym, wiedza z zakresu harmonii i zasad muzyki na poziomie licencjata. 

Scope

Rys historyczny kształtowania się techniki basso continuo.

Zasady odczytu zapisu basu cyfrowanego.

Praktyczna realizacja zapisu basu cyfrowanego.

Realizacja akompaniamentu na podstawie odczytanego zapisu.

Elementy improwizacji na podstawie odczytanego przebiegu harmonicznego. 

Teaching methods

Pokaz, wykład, dyskusja, analiza partytur, ćwiczenie, samodzielna praca studenta.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Przygotowanie i praktyczna realizacja dwóch wybranych w porozumieniu z pedagogiem fragmentów zapisu basu cyfrowanego.

Recommended reading

F. Wesołowski Basso continuo – teoria i praktyka, Łódź 2006

M. Bukofzer Muzyka w epoce baroku. Od Monteverdiego do Bacha, Warszawa 1970

Historia muzyki w XVII wieku pod redakcją Z. Szweykowskiego, Kraków 2000

Further reading

Partytury dzieł instrumentalnych i wokalno-instrumentalnych epoki Baroku

Notes


Modified by dr hab. Bartłomiej Stankowiak, prof. UZ (last modification: 28-04-2021 10:40)