SylabUZ

Generate PDF for this page

Enzymology - course description

General information
Course name Enzymology
Course ID 13.9-WB-BMD-En-L-S14_pNadGen4GDD5
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biology / Biologia molekularna
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 7
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Andrzej Kasperski, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 30 2 - - Credit with grade
Lecture 20 1,33 - - Exam

Aim of the course

Rozumienie mechanizmu działania i budowy enzymów. Zdobycie wiedzy na temat klasyfikacji enzymów. Rozumienie kinetyki enzymatycznej oraz znaczenia parametrów opisujących tę kinetykę. Rozumienie mechanizmów kontroli aktywności enzymu, jego aktywacji i inhibicji. Zapoznanie się z wpływem różnych typów inhibicji na zmianę parametrów kinetyki enzymatycznej. Zdobycie wiedzy na temat zaplanowania i przeprowadzenia testów enzymatycznych.

Prerequisites

Podstawowa wiedza na temat budowy białek. Obsługa komputera i Internetu.

Scope

Wykład: Definicja i ogólna charakterystyka enzymów. Charakterystyka poszczególnych klas enzymów. Rola i mechanizm działania enzymów. Zintegrowany schemat struktury, dynamiki i funkcji enzymu. Kody EC enzymów. Analiza odwracalnej i nieodwracalnej reakcji enzymatycznej. Hipotezy stanu pseudorównowagi i stanu pseudoustalonego. Podstawowe parametry opisujące kinetykę enzymu - maksymalna szybkość reakcji enzymatycznej i stała Michaelisa. Identyfikacja enzymów i szlaków metabolicznych. Charakterystyka wybranych enzymów oraz szlaków metabolicznych i ich kontrola. Stany energetyczne podczas reakcji enzymatycznej. Ważniejsze koenzymy i ich prekursory. Wzór Lineweavera-Burka – cel i znaczenie takiego przekształcenia wzoru. Zaplanowanie i przeprowadzenie testu enzymatycznego. Obliczanie parametrów kinetycznych z danych otrzymanych z testu enzymatycznego. Metoda Eadiego-Hofsteego, Hanesa-Woolfa, całkowa. Analiza dokładności i czułości zastosowanych metod. Sens istnienia proenzymów. Aktywacja i kontrola aktywności enzymatycznej. Dynamika reakcji allosterycznej. Równanie Hilla i przekształcone równanie Hilla. Enzymatyczne reakcje kaskadowe. Czynniki wpływające na aktywność enzymu. Charakterystyka działania inhibitorów. Analiza reakcji enzymatycznych z inhibicją kompetycyjną, akompetycyjną, niekompetycyjną, mieszaną, substratową, produktem. Wpływ temperatury i pH na dynamikę reakcji enzymatycznej. Symulacje wybranych reakcji enzymatycznych.

Laboratorium: Charakterystyka wybranych enzymów. Identyfikacja wybranych enzymów. Wirtualne testy enzymatyczne oraz zaawansowana analiza otrzymanych wyników.

Teaching methods

Wykład z prezentacjami multimedialnymi. Laboratorium - korzystanie z internetowych enzymatycznych baz danych oraz specjalistycznego oprogramowania. Wirtualne testy enzymatyczne. Samodzielne opracowanie zagadnienia związanego z enzymologią.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – pisemny egzamin złożony z 10 pytań. Na pozytywną ocenę (dostateczny) należy udzielić prawidłowych odpowiedzi przynajmniej na 6 pytań (60%). Zaliczenie laboratorium jest oceniane na podstawie samodzielnego opracowania i przedstawienia następujących zagadnień związanych z enzymologią:
a) charakterystyka wybranych enzymów.
b) identyfikacja wybranych enzymów.
c) przeprowadzenie wirtualnych testów enzymatycznych oraz zaawansowana analiza otrzymanych wyników.

Recommended reading

  1. Berg, J.M, Tymoczko J.L., Stryer L., Biochemia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.

  2. Murray R.K., Granner D.K., Rodwell V.W., Biochemia Harpera. Ilustrowana, Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008.

Further reading

  1. Garret R.H., Grisham C.M., Biochemistry, Thomson Learning Third Edition, 2005.

  2. Hames D.B., Hooper N.M., Biochemia. Krótkie wykłady. Wydanie II, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.

Notes


Modified by dr Renata Grochowalska (last modification: 07-04-2021 15:20)