SylabUZ
Course name | Biochemistry of food and nutrition |
Course ID | 13.6-WB-BTD-BioAn-S19 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Biology / Biologia molekularna |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Przekazanie wiedzy z biochemii żywności i żywienia umożliwiającej zrozumienie mechanizmów przemian metabolicznych zachodzących w organizmach, a także przemian biochemicznych zachodzących w trakcie obróbki i przechowywania żywności. Poznanie biochemicznych podstaw procesów trawienia i wchłaniania spożywanego pożywienia. Nabycie umiejętności oceny skutków biologicznych genetycznie uwarunkowanych procesów metabolicznych. Poznanie metabolizmu wyspecjalizowanych narządów i tkanek roślinnych i zwierzęcych będących źródłem żywności. Przekazanie wiedzy na temat roli pożywienia i składników pokarmowych w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych człowieka. Uzyskanie podstawowych umiejętności planowania żywienia stosownie do potrzeb organizmu człowieka. Zapoznanie z zasadami racjonalnego odżywiania, skutkami nieprawidłowego odżywiania i profilaktyką chorób metabolicznych i dietozależnych. Dostarczenie wiedzy z zakresu zastosowania metod biologii molekularnej i biotechnologii w produkcji i analizie żywności.
Student powinien mieć podstawową wiedzę z zakresu biochemii, biologii komórki, mikrobiologii, immunologii i biologii molekularnej.
Podział, rola i funkcje makro- i mikroskładników pokarmowych, trawienie, wchłanianie, przemiany pośrednie, normy żywienia i główne źródła w pożywieniu. Przemiana materii i energii u człowieka. Podstawowe przemiany białek, tłuszczów, cukrów w czasie przechowywania i przetwarzania żywności. Mechanizmy wchłaniania, transportu i utrzymania homeostazy witamin i składników mineralnych. Aminy biogenne. Technologia wybranych biopreparatów i ich zastosowanie w technologii żywności. Metody biotechnologiczne stosowane w produkcji żywności. Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności.
Oddziaływanie prozdrowotne wybranych substancji bioaktywnych. Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego jako źródło składników o działaniu immunomodulującym. Prebiotyki, probiotyki i ich znaczenie żywieniowe. Funkcje żywności ekologicznej i funkcjonalnej w modelu prawidłowego żywienia człowieka. Wyjaśnienie znaczenia poszczególnych składników pokarmowych w etiologii, jak i w przebiegu leczenia wybranych chorób. Podłoże molekularne i diagnostyka wybranych chorób metabolicznych i dietozależnych. Wykorzystanie metod biologii molekularnej w monitorowaniu mikrobiologicznego bezpieczeństwa żywności i identyfikacji zafałszowań żywności.
Wykład z prezentacją audiowizualną
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykłady: ocena z testu końcowego pisemnego.
Warunkiem uzyskania zaliczenia z przedmiotu jest uzyskanie co najmniej 51% punktów z testu końcowego pisemnego.
Wybrane artykuły z bieżącego piśmiennictwa naukowego
Modified by dr Katarzyna Dancewicz (last modification: 26-04-2021 13:33)