SylabUZ

Generate PDF for this page

Zarządzanie jakością w biotechnologii - course description

General information
Course name Zarządzanie jakością w biotechnologii
Course ID 13.9-WB-BTP-zarz.j.-S19
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Dżamila Bogusławska, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 13 0,87 - - Credit with grade
Lecture 15 1 - - Credit with grade

Aim of the course

Przedmiot obejmuje zagadnienia związane z normami  w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną, rolą laboratoriów badawczych w biotechnologii żywności oraz trendami w rozwoju gospodarczym z uwzględnieniem transferu wiedzy, zarządzania wiedzą, rozwoju innowacyjności, personalizacji w systemach zarządzania jakością

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu biotechnologii.

Scope

Wykład Zdefiniowanie podstawowych pojęć na temat zasad zarządzania jakością. Rozwój wiedzy na temat zasad zarządzania jakością. Normalizacja w działaniach projakościowych. Normy serii ISO 9000. Dobra Praktyka Produkcyjna, Dobra Praktyka Higieniczna, Dobra Praktyka Laboratoryjna, System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, Kompleksowe Zarządzanie Jakością; normy jakości PN-EN ISO; systemy jakości. System zarządzania środowiskiem i bezpieczeństwem pracy w przedsiębiorstwie – normy ISO. Koncepcja Total Quality Management. Wybrane branżowe standardy zarządzania jakością. Rola laboratoriów badawczych w biotechnologii. Analiza zagadnień związanych z umiejętnością definiowania i wyjaśnienia podstawowych zagadnień związanych z zarządzaniem laboratorium z wdrożonym systemem jakości, a także znajomość wymagań organizacyjno-prawnych dla laboratorium akredytowanego. Perspektywy rozwoju systemów zarządzania jakością.

Laboratorium Pogadanka z dyskusją na temat praktycznych wytycznych dotyczących stosowanych norm zarządzania jakością. Opracowanie projektu standardów zarządzania biotechnologicznym procesem produkcyjnym. Opracowanie projektu standardów zarządzania laboratorium biotechnologicznym

Teaching methods

Wykład metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych,

Laboratorium  metoda podająca: pogadanka z dyskusją na temat praktycznych wytycznych dotyczących stosowanych norm zarządzania jakością , metoda praktyczna: opracowanie projektu standardów zarządzania laboratorium biotechnologicznym/ biotechnologicznym procesem produkcyjnym.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnego wyniku z pisemnego zaliczenia.  Do zaliczenia pracy pisemnej  konieczne jest uzyskanie minimum 50% punktów.

Laboratorium warunkiem zaliczenia jest zaangażowanie w rozwiązanie zadań problemowych przewidzianych na zajęciach, udział w dyskusji,  samodzielnie przygotowanie opracowanie projektu standardów zarządzania laboratorium biotechnologicznym/ biotechnologicznym procesem produkcyjnym.

Recommended reading

  1. Hamrol A. Zarządzanie i inżynieria jakości, PWN, Warszawa 2018
  2. Olszewski A. Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym, WNT, Warszawa, 2014
  3. Hamrol A. Zarządznie jakością z przykładami, PWN, Warszawa 2010

Further reading

  1. Jongen W. M. F., Luning P. A., Marcelis W. J. Zarządzanie jakością żywności WNT, Warszawa, 2005

  2. Łunarski J. Zarządzanie jakością WNT, Warszawa, 2012

  3. Czyż-Gwiazda E., Lisiecka K., Lisiecka-Biełanowicz M. Kompetencje w certyfikowaniu i audytowaniu systemów zarządzania jakością produktów, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 2017

  4. Bieżące ustawy i Polskie Normy.

     

     

Notes


Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 13-04-2021 10:39)