SylabUZ

Generate PDF for this page

Rośliny i grzyby w biotechnologii - course description

General information
Course name Rośliny i grzyby w biotechnologii
Course ID 13.4-WB-BTD-RGBT-S18
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. Grzegorz Iszkuło
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Credit with grade
Laboratory 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem kursu jest przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej, w wyniku czego student powinien potrafić opisać i zanalizować morfologiczno-funkcjonalne przystosowania roślin i grzybów w relacjach z otoczeniem biotycznym i abiotycznym. Powinien również rozumieć znaczenie tej wiedzy w biotechnologii.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu biologii.

Scope

WYKŁAD Rośliny i grzyby jako organizmy modelowe w biotechnologii. Rola w ekosystemach, biochemia roślin i grzybów, podstawy bioróżnorodności. Wykorzystanie roślin i grzybów oraz produktów ich metabolizmu w różnych gałęziach biotechnologii (przemysł, rolnictwo, ochrona środowiska, medycyna). ĆWICZENIA morfologia funkcjonalna i biologia roślin i grzybów (budowa organizmu, wzrost i rozwój, metabolizm, rozmnażanie.

Teaching methods

Podająca: wykład w formie prezentacji multimedialnej. Praktyczna: ćwiczenia w formie laboratoriów, dyskusji, opracowania naukowego i jego prezentacji.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład - egzamin końcowy, do którego student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń, przeprowadzony w formie pisemnej. Egzamin trwający 60 minut zawiera 50 zamkniętych pytań. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie 30 pkt (60%) na 50 pkt. możliwych do zdobycia. Ćwiczenia - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z: kolokwium, pracy pisemnej na podstawie aktualnie dyskutowanych w literaturze tematów związanych z ekologią roślin oraz prezentacji multimedialnej z wyników prac terenowych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.

Recommended reading

1.      Malepszy S. Biotechnologia roślin. PWN. Warszawa. 2011

2.      Kopcewicz J., Lewak S.: Fizjologia roślin, PWN, Warszawa, 2002

3.      Kączkowski J.: Biochemia roślin, PWN, Warszawa, 1980-1985

4.      Kalbarczyk J. (red.). Mykologia przemysłowa. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. 2013

Further reading

1.      Szweykowska A., Szweykowski J.: Botanika, tom 1 - Morfologia, tom 2 - Systematyka. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2006

Notes


Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 13-04-2021 10:38)