SylabUZ
Course name | Rośliny i grzyby w biotechnologii |
Course ID | 13.4-WB-BTD-RGBT-S18 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Biotechnology / Biotechnologia żywności |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 1 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Laboratory | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Celem kursu jest przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej, w wyniku czego student powinien potrafić opisać i zanalizować morfologiczno-funkcjonalne przystosowania roślin i grzybów w relacjach z otoczeniem biotycznym i abiotycznym. Powinien również rozumieć znaczenie tej wiedzy w biotechnologii.
Podstawowa wiedza z zakresu biologii.
WYKŁAD Rośliny i grzyby jako organizmy modelowe w biotechnologii. Rola w ekosystemach, biochemia roślin i grzybów, podstawy bioróżnorodności. Wykorzystanie roślin i grzybów oraz produktów ich metabolizmu w różnych gałęziach biotechnologii (przemysł, rolnictwo, ochrona środowiska, medycyna). ĆWICZENIA morfologia funkcjonalna i biologia roślin i grzybów (budowa organizmu, wzrost i rozwój, metabolizm, rozmnażanie.
Podająca: wykład w formie prezentacji multimedialnej. Praktyczna: ćwiczenia w formie laboratoriów, dyskusji, opracowania naukowego i jego prezentacji.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład - egzamin końcowy, do którego student jest dopuszczany na podstawie uprzedniego zaliczenia ćwiczeń, przeprowadzony w formie pisemnej. Egzamin trwający 60 minut zawiera 50 zamkniętych pytań. Do zaliczenia na ocenę dostateczną konieczne jest uzyskanie 30 pkt (60%) na 50 pkt. możliwych do zdobycia. Ćwiczenia - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z: kolokwium, pracy pisemnej na podstawie aktualnie dyskutowanych w literaturze tematów związanych z ekologią roślin oraz prezentacji multimedialnej z wyników prac terenowych. Ocena końcowa to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.
1. Malepszy S. Biotechnologia roślin. PWN. Warszawa. 2011
2. Kopcewicz J., Lewak S.: Fizjologia roślin, PWN, Warszawa, 2002
3. Kączkowski J.: Biochemia roślin, PWN, Warszawa, 1980-1985
4. Kalbarczyk J. (red.). Mykologia przemysłowa. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. 2013
1. Szweykowska A., Szweykowski J.: Botanika, tom 1 - Morfologia, tom 2 - Systematyka. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2006
Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 13-04-2021 10:38)