SylabUZ

Generate PDF for this page

Biosensors - course description

General information
Course name Biosensors
Course ID 13.9-WB-BTD-Bios-S18
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Julia Nowak-Jary
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z tematyką biosensorów jako narzędzi o zastosowaniach w bioanalityce.

Prerequisites

Wiadomości z chemii, biochemii, biologii i enzymologii na poziomie pierwszego stopnia studiów z obszaru nauk przyrodniczych

Scope

Laboratorium: Wstęp do biosensorów: definicja, podział, zastosowania i przykłady. Enzymy immobilizowane jako biosensory. Trypsyna jako biosensor białek i peptydów. Pułapkowanie (immobilizacja) trypsyny w żelu agarozowym. Oznaczanie ilości i aktywności unieruchomionej trypsyny. Lipaza jako biodetektor lipidów. Oznaczanie aktywności lipazy metodą miareczkową i potencjometryczną. Kwasy boronowe jako sensory glukozy. Immobilizacja kwasów boronowych na nanoczastkach magnetycznych Fe3O4

Teaching methods

Praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem sprzętu laboratoryjnego i aparatury pomiarowej)

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykonanie ćwiczeń przewidzianych w programie przedmiotu (obecność na zajęciach jest obowiązkowa). W przypadkach nieobecności, student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia. Przedstawienie wyników doświadczeń w formie sprawozdań. Zaliczenie dwóch sprawdzianów na ocenę pozytywną.                       Ocena z przedmiotu to średnia arytmetyczna ocen z wszystkich sprawozdań i sprawdzianów.

Recommended reading

1. Nanotechnologie, red. nauk.: R. W. Kelsall, I. W. Hamley, M. Geoghegan, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.

2. M. Jurczyk, J. Jakubowicz, Bionanomateriały, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 2008.

3.  red.: Z. Brzózka, Mikrobioanalityka, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa  2009.

4. Z. Brzózka, W. Wróblewski, Sensory chemiczne, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1999.

Further reading

Optyka biomedyczna, red. H. Podbielska, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2011.

Notes

Brak.


Modified by dr inż. Julia Nowak-Jary (last modification: 13-04-2021 18:26)