SylabUZ

Generate PDF for this page

Podstawy mikrobioanalityki - course description

General information
Course name Podstawy mikrobioanalityki
Course ID 13.4-WB-BTD-PMikr-S18
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 5
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Exam
Laboratory 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Zapoznanie studentów z tematyką bioanalityki stosowaną w skali mikro.

Prerequisites

Wiadomości z chemii, biochemii, biologii i enzymologii na poziomie pierwszego stopnia studiów z obszaru nauk przyrodniczych

Scope

Wykład: omówienie zagadnień związanych ze specyfiką prowadzenia operacji jednostkowych w mikroskali takich jak: dozowanie, mieszanie, kontrola przepływu, rozdzielanie czy detekcja. Zaprezentowane zostaną również zagadnienia związane z projektowaniem miniaturowych urządzeń typu Lab-on-a-Chip wraz z przykładami zastosowań.

Laboratorium: Oznaczanie stężenia białka w surowicy krwi metodą biuretową. Oznaczanie stężenia białka metodą Lowry’ego. Określanie aktywności enzymatycznej metodą Kunitza na przykładzie trypsyny. Określanie stopnia wiązania się wybranych leków (kwas acetylosalicylowy, ibuprofen) do albuminy i pozostały białek surowicy krwi. Oznaczanie poziomu salicylanów. Test Elisa.

Teaching methods

podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)

praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem sprzętu laboratoryjnego i aparatury)

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład: egzamin.

Laboratorium: wykonanie ćwiczeń przewidzianych w programie przedmiotu (obecność na zajęciach jest obowiązkowa. W przypadkach nieobecności, student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia). Przedstawienie wyników doświadczeń w formie sprawozdań. Zaliczenie dwóch sprawdzianów na ocenę pozytywną. Ocena z przedmiotu to średnia arytmetyczna ocen z wszystkich sprawozdań i sprawdzianów.

Recommended reading

1. Nanotechnologie, red. nauk.: R. W. Kelsall, I. W. Hamley, M. Geoghegan, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.

2.  M. Jurczyk, J. Jakubowicz, Bionanomateriały, Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 2008.

3. red.: Z. Brzózka, Mikrobioanalityka, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2009.

4. Z. Brzózka, W. Wróblewski, Sensory chemiczne, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1999.

Further reading

1. red. H. Podbielska, Optyka biomedyczna, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2011.

Notes


Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 13-04-2021 10:38)