SylabUZ

Generate PDF for this page

Analiza i ocena jakości żywności - course description

General information
Course name Analiza i ocena jakości żywności
Course ID 01.3-WB-BTD-AŻ-S18
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biotechnology / Biotechnologia żywności
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 5
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Justyna Korycka - Korwek
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 - - Exam
Laboratory 40 2,67 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta umiejętności i kompetencji w zakresie:

- stosowania metod oceny jakości surowców, półproduktów oraz produktów gotowych przemysłu spożywczego

- umiejętności przeprowadzania sensorycznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej analizy żywności.

Prerequisites

Student spełnia kryteria, będące efektami kształcenia chemii, chemii organicznej, biochemii i chemii żywności co najmniej w stopniu dostatecznym.

Scope

Wykłady:

1. Rola i zadania analizy technicznej w przemyśle spożywczym. Jakość żywności i jej normalizacja. 2. Analiza sensoryczna i organoleptyczna. 3. Zasady pobierania próbek poszczególnych produktów: podstawowe pojęcia i urządzenia.  Rozdrabnianie i zmniejszanie próbek. 4. Ocena wyników analizy. Błędy i walidacja w analizie ilościowej. 5. Klasyfikacja i charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności. 6. Metody oznaczania podstawowych składników żywności. 7. Metody oznaczania zanieczyszczeń  i zafałszowań żywności.  Metody oznaczania dodatków do żywności. 8. Metody wykrywania w żywności obecności produktów modyfikowanych genetycznie.

Laboratoria:

Laboratorium:

  1. Zasady bezpiecznej pracy w laboratorium. Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności.
  2. Oznaczanie zawartości sacharozy oraz alkoholu etylowego w produktach naturalnych.
  3. Oznaczanie związków fenolowych z wykorzystaniem odczynnika Folina-Ciocalteu’a w produktach naturalnych.
  4. Oznaczanie związków fenolowych z wykorzystaniem rodnika DPPH w produktach naturalnych.
  5. Wykrywanie obecności miodu sztucznego - oznaczanie HMF.
  6. Wykrywanie obecności amylazy w miodach pszczelich.
  7. Oznaczanie zawartości białka w serwatce metodą spektrofotometryczną.
  8. Oznaczanie azotu aminowego w koncentratach spożywczych.
  9. Oznaczanie witaminy E w żywności.
  10. Oznaczanie witaminy C w żywności.
  11. Oznaczanie barwników w żywności.
  12. Oznaczanie stężenia kofeiny w herbacie i kawie metodą spektrofotometryczną.
  13. Zastosowanie spektrofluorymetrii do wykrywania zafałszowań oliwy.
  14. Oznaczanie suchej masy w produktach żywnościowych.
  15. Analiza zawartości szczawianów oraz tanin w produktach spożywczych.
  16. Oznaczanie wapnia w produktach mlecznych metodą objętościową.
  17. Oznaczanie wybranych kationów w wodach mineralnych.
  18. Oznaczanie chlorku sodu w pieczywie.
  19. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni w produktach zbożowych
  20. Oznaczanie bakterii termofilnych tworzących przetrwalniki w produktach o wysokiej czystości.

Teaching methods

-Wykład problemowo-informacyjny z prezentacją multimedialną

-Wykład konwersatoryjny

-Laboratorium: ćwiczenia laboratoryjne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Ocena końcowa (OK) wyliczona jest wg wzoru:

OK = (25% średniej arytmetycznej ocen uzyskanych podczas zajęć + 75% oceny egzaminacyjnej)

Recommended reading

1. Sikorski Z., Staroszczyk H.: Chemia żywności. PWN, Warszawa 2017

2. Drzazga B., Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1999.

3. Szłyk E., Cichosz M., Filipiak-Szok A., Jastrzębska A., Kurzawa M. Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Toruń, 2015.

4. Nogala-Kałucka M. (red). Analiza żywności. Wybrane metody jakościowych i ilościowych oznaczeń składników żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Poznań, 2010.

Further reading

1.      Klepacka M.: Analiza żywności dla studentów Wydziału Technologii Żywności, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa 2007.

Notes


Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 13-04-2021 10:38)